«Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία» εν όψει τρίτης αξιολόγησης

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία» εν όψει τρίτης αξιολόγησης

Αν στόχος του Μαξίμου με την επίσκεψη Μακρόν ήταν η «καθαρή» στήριξη εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, τότε αυτός επετεύχθη. Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και τα «καρφιά» του για το ρόλο του ΔΝΤ - εμμέσως δε και για τη Γερμανία και την προσπάθεια ηγεμονίας της στην ΕΕ, σε συνδυασμό με όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης στην ομιλία του στην Πνύκα - μόνο ως θετικές μπορούν να ερμηνευτούν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της μάχης που δίνει με τους θεσμούς.

Αντίστοιχα, θετικές όσο και αναμενόμενες ήταν οι αναφορές του Γάλλου προέδρου στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, καλώντας μάλιστα γι' αυτό τους Ευρωπαίους να σεβαστούν τις αποφάσεις που έχουν λάβει. Ιδιαίτερη αξία έχει και η αναφορά του στην ανάγκη να θεσπιστεί θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης - κάτι που παραπέμπει όχι τόσο στην ιδέα περί ομοσπονδιοποίησης, αλλά εξίσου ερμηνεύεται ως αιχμή για τη στάση της Γερμανίας και προσωπικά του «σκληρού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει και μάλιστα ανοιχτά την αντίθεσή του στο εν λόγω όραμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι, απομένει να φανεί σήμερα το πρωί, στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εάν το πρόσημο της επίσκεψης Μακρόν είναι θετικό και στον τομέα των επενδύσεων και των επιχειρηματικών συμφωνιών. Σύμφωνα με όσα λέγονται από χθες, οι Γάλλοι επιχειρηματίες που συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό τον πρόεδρό τους εμφανίζονται διατεθειμένοι να «βομβαρδίσουν» με ερωτήσεις τον πρωθυπουργό πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με περίπου 50 κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά ήδη συμφωνίες σε συγκεκριμένους τομείς βρίσκονται στα σκαριά.

Προς τέρψιν μάλιστα της Αθήνας, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ήδη για μία «κλειδωμένη» συμφωνία που αφορά τη στήριξη με γαλλικά κεφάλαια της Αναπτυξιακής Τράπεζας που σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε ξεκάθαρα όχι μόνο σε επιχειρηματικές, αλλά και σε επενδυτικές συμφωνίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η δε έμφαση που έδωσε στο deal για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υποκρύπτει την προσπάθεια των Γάλλων να περιορίσουν την «εισβολή» των Κινέζων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας και συγκεκριμένα του λιμανιού του Πειραιά που ελέγχει η Cosco.

Τα παραπάνω βεβαίως ουδόλως σημαίνουν πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν έστειλε μηνύματα και προς την ελληνική πλευρά. Τουναντίον, επέμεινε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν ως προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, ενώ στην ομιλία του στην Πνύκα άφησε μια σαφή αιχμή για το δημοψήφισμα του 2015, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστές της Ευρώπης». Παράλληλα, επισήμανε με νόημα πως «ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος».

Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε την... αγωνία του για το χρόνο έκβασης της τρίτης αξιολόγησης. Η έγκαιρη ολοκλήρωση αποτελεί απαραίτητη συνθήκη προκειμένου να εκπληρωθεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία - όπως επιδιώκει η κυβέρνηση και αναγάγει σε βασικό της αφήγημα ο πρωθυπουργός - το καλοκαίρι του 2018, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Όπως είναι πάντως αναμενόμενο, η πρώτη μέρα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα άφησε «γλυκιά» γεύση στο κυβερνητικό επιτελείο...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider