Πολιτικός «σεισμός» για την Eldorado Gold

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικός «σεισμός» για την Eldorado Gold

Σε πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η απόφαση της Eldorado Gold να διακόψει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για την εξέλιξη.

Η κυβέρνηση πάντως έχει να διαχειριστεί την πραγματικότητα πως η είδηση φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου σε αντιδιαστολή με το προφίλ που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη Μακρόν και την παρουσία του στη ΔΕΘ ως υπέρμαχος των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Κομισιόν εκφράζει τη δυσφορία της, καθώς είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του εκπροσώπου της, Αλεξάντερ Βιντερστάιν: "Η εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας".

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η εταιρεία επιχειρεί να εκβιάσει και να επιβάλλει τους όρους της, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Διαμηνύουν έτσι πως δεν πρόκειται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτούς τους όρους, μολονότι ακόμη και στελέχη που είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της εταιρείας, όπως ο Πάνος Καμμένος, εμφανίζονται τώρα διαλλακτικοί.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επέρριπταν ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπαινισσόμενες ακόμη και συμπαιγνία με την εταιρεία: «Ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη στάση της El Dorado Gold», έλεγαν, ενώ χαρακτήριζαν την απόφαση της καναδικής εταιρείας ως «ενορχηστρωμένη απόπειρα της αντιπολίτευσης να ανατρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη Μακρόν και την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ».

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν πως το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έχει παραπεμφθεί σε διαιτησία, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider