Διπλό παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση με τις ξένες επενδύσεις

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλό παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση με τις ξένες επενδύσεις

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις, καθώς στην υπόθεση της Eldorado Gold έρχονται να προστεθούν η επίθεση Σπίρτζη στη Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια και η απόφαση για την τύχη της επένδυσης στο Ελληνικό. Όλα αυτά, λίγες μόνον ώρες μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις συζητήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός των επενδυτών, καθώς επιδιώκει υγιή επιχειρηματικότητα.

Το ίδιο μήνυμα θα στείλει ο πρωθυπουργός αύριο από την Κέρκυρα, όπου στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας θα υπογραφεί η συμφωνία για τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, ενώ θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις τόσο για τον αγωγό ΤΑΡ όσο και για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο - κάτι που προϋποθέτει και αντίστοιχες συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Κι αν μεν για την υπόθεση της Eldorado Gold η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή γραμμή και διαμηνύει στην καναδική εταιρεία ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας σε διαιτησία, έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κατά της γερμανικής κοινοπραξίας Fraport που έχει αναλάβει τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ο Χρήστος Σπίρτζης - ο οποίος εξαρχής είχε ταχθεί κατά της παραχώρησης - σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει περισσότερα απ' ό,τι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και πως εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα στα αεροδρόμια, αφού δεν έχουν γίνει επενδύσεις. Η εταιρεία απάντησε στον υπουργό, εστιάζοντας στις αιτιάσεις του για τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών έχει συμφωνηθεί προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και μείωση της δυναμικότητας του αεροδρομίου στη θερινή περίοδο.

Kι ενώ σήμερα θα ήταν μια κρίσιμη μέρα για την επένδυση του Ελληνικού, τελικά τα δεδομένα άλλαξαν. Το απόγευμα της Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη στις 17.00 με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού. Λίγες ώρες μετά στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε η πληροφορία ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται. Το ΚΑΣ καλείται να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε την προηγούμενη εβδομάδα και να γνωμοδοτήσει εάν θα κηρυχθεί ή όχι μια μεγάλη ζώνη του Ελληνικού ως αρχαιολογικός χώρος. Σε περίπτωση που γνωμοδοτήσει θετικά, τότε η πολύπαθη αυτή επένδυση θα κινδυνεύσει να τιναχθεί οριστικά στον αέρα.

Σε μια προσπάθεια, τέλος, να διαχειριστεί το πλήγμα που υπέστη η εικόνα της κυβέρνησης με την υπόθεση της Eldorado Gold και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα στελέχη έκαναν χθες «φροντιστήριο» στους ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου. Όμως, είναι γεγονός ότι οι χειρισμοί της υπόθεσης και κυρίως η σκληρή γραμμή κατά της εταιρείας αξιοποιείται προκειμένου να κατευναστούν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ - ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα - εξακολουθεί να αντιδρά στην επένδυση στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ενώ τοπικοί βουλευτές, όπως η Κατερίνα Ιγγλέζη, δήλωναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη με την απόφαση της εταιρείας για αποχώρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider