Μετά το «Ελλάς-Γαλλία», τώρα και «Ελλάς-Ιταλία, συμμαχία»

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά το «Ελλάς-Γαλλία», τώρα και «Ελλάς-Ιταλία, συμμαχία»

Με συνειδητή στροφή στη «μεγάλη» εικόνα και ιταλική χείρα βοηθείας επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να ξεφύγει από την ενδοσκόπηση των τελευταίων ημερών και τα αλλεπάλληλα πλήγματα για την εικόνα της κυβέρνησης. Έτσι, η χθεσινή Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Ιταλίας στην Κέρκυρα αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να ζεστάνει ξανά το «μέτωπο του Νότου» και να φέρει πάλι στην πρώτη γραμμή το θέμα των ξένων επενδύσεων.

Στην κορυφή των θεμάτων που συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι βρέθηκε ασφαλώς το θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι δύο ηγέτες υπέγραψαν και τυπικά τη συμφωνία παραχώρησης της εταιρείας στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους (Ferrovie dello Stato Italiane). Το τίμημα μπορεί να φτάνει μόλις τα 45 εκατ. ευρώ, αλλά χρειάστηκε να διαγραφεί χρέος της εταιρείας προς το Δημόσιο ύψους 692 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έπρεπε υπό άλλες συνθήκες να επιστρέψει το ελληνικό Δημόσιο στην Κομισιόν ως παράνομες ενισχύσεις. Επιπλέον, οι Ιταλοί επενδυτές δεσμεύονται να επενδύσουν περί τα 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης και άλλα έργα υποδομών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο συνεδρίασε παράλληλα με την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών ήταν ουσιαστικά ένα μικτό μίνι υπουργικό συμβούλιο για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, πολιτισμού, τουρισμού, υποδομών,
οικονομίας, μετανάστευσης και δημόσιας τάξης. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και άλλες ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτή της SNAM στον αγωγό ΤΑΡ ή της ENEL στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα), αλλά και συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των υποδομών, του τουρισμού κτλ. Σύμφωνο συνεργασίας υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ η συζήτηση αφορούσε και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία. «Η οικονομία διψά για επενδύσεις, γιατί φέρνουν θέσεις εργασίας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί την επανεκκίνηση των ελληνοϊταλικών σχέσεων σε στέρεη βάση.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε επτά σημεία:

1. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις.

2. Η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να συζητηθούν το επόμενο διάστημα το θέμα του κοινού υπουργού Οικονομικών και κοινού προϋπολογισμού, να υπάρξουν πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης, να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου.

3. Είναι σημαντική η αναζωογόνηση της ενταξιακής των πορείας Δυτικών Βαλκανίων.

4. Πρέπει να σταλεί μεν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά πρέπει να διατηρηθεί η ενταξιακή της πορεία.

5. Να δοθεί στήριξη στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

6. Απαιτείται πολλαπλασιασμός πηγών και διόδων για ενέργεια για ενεργειακούς αγωγούς, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν μπορούν να υπάρχουν στην ενέργεια δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ Βορρά και Νότου.

7. Να υπάρξει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και να μην εξαντλείται η συζήτηση στη συνθήκη Σένγκεν.

Τα σημεία αυτά συνοψίζονται στο κείμενο της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν Τσίπρας-Τζεντιλόνι, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, ύστερα από την ομιλία Μακρόν στην Πνύκα και την αντίστοιχη ομιλία του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας, επιπλέον του κοινού υπουργού Οικονομικών, ζήτησε και υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, με το Μαξίμου να εκτιμά ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει μπορεί να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή με τις προτάσεις του πρωθυπουργού και να «κατεβάσει» έτσι τη δική της ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τονίζεται πως υπάρχουν κοινά σημεία στις ελληνικές προτάσεις τόσο με τη Γαλλία όσο και με την Ιταλία - σε αντίστιξη προφανώς με τις θέσεις της Γερμανίας.

Ιδιαίτερα θερμός υπήρξε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε πως η χώρα του κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί. «Το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συντάχθηκε με τις προτάσεις Γιουνκέρ για το μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider