Επαφές στο Παρίσι, εσωκομματικές βολές στην Αθήνα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαφές στο Παρίσι, εσωκομματικές βολές στην Αθήνα

Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και σήμερα (και) στις Βρυξέλλες θα ήταν μια ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει, έστω και λίγο, το focus από τις εξελίξεις στην υπόθεση Καμμένου. Πλην όμως, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εσχάτως φροντίζουν να επιμένουν σε διαφοροποιημένες θέσεις, εξέφρασαν την επιθυμία να ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, δίνοντας έτσι νέα διάσταση στην υπόθεση.

«Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων», έγραψε στο facebook ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, κάνοντας κριτική εξ αριστερών τόσο στη σύμβαση πώλησης όσο και εμμέσως στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Μάλιστα, δημοσίως με την ανάρτηση του κ. Φίλη συντάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ, κατά τις πληροφορίες του Insider.gr τόσο βουλευτές, όσο και άλλα μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες, αλλά και την κριτική εξ αριστερών, που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, σε ένα θέμα που πέραν της πτυχής της διαφάνειας, έχει και την μιλιταριστική του πλευρά. Να σημειωθεί, πάντως, πως σε συνομιλητές του ο κ. Φίλης διαμηνύει πως δεν ασκεί κριτική, αλλά αντίθετα καταθέτει μια ενδιάμεση πρόταση απεμπλοκής, χωρίς να αμφισβητεί τη διαφάνεια των κινήσεων του Μαξίμου και του υπουργείου Άμυνας.

Είναι, πάντως, σαφές πως τόσο η υπόθεση εν όλω, όσο και η εσωκομματική διαφοροποίηση με κορωνίδα τον κ. Φίλη, ρίχνουν σκιά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, αλλά και στο σημερινό πρόγευμα εργασίας που έχει προγραμματίσει ο κ. Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και πλειάδα εκπροσώπων κορυφαίων γαλλικών επιχειρήσεων. Έτσι, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν στελέχη εκπρόσωποι των IBM, Morgan Stanley, Philip Morris, HSBC FRANCE, EDF, Societe Generale, L’oreal, Emirates, Nestle κ.α., ενώ μαζί με τον με τον πρωθυπουργό θα παρακαθίσουν στο γεύμα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας της Γαλλίας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν, φυσικά, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η προοπτική γαλλικών επενδύσεων στη χώρα, ενώ η παρουσία στο πρόγευμα κορυφαίων στελεχών τραπεζών δίνει και μια…εσανς εξόδου στις αγορές, καθώς η HSBC ήταν μεταξύ των αναδόχων τραπεζών της εξόδου στις αγορές που έγινε το καλοκαίρι με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider