Σε επιχείρηση μετάθεσης του επικέντρου της προσοχής στη «σχέση» της ΝΔ με τον «μεσάζοντα» Τζον Σφακιανάκη αποδύεται με ένταση η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή επί του θέματος, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου αυτό είναι το μόνο ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο.
Με βάση την επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου ως προς τον «πόλεμο των μεσαζόντων» που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ήταν μεσάζοντας, αλλά ο νόμιμος πληρεξούσιος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Αντίθετα, για την κυβέρνηση ο μόνος «επίδοξος μεσάζοντας» στην υπόθεση ήταν ο κ. Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος με βάση την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα ήταν ο πληροφοριοδότης του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος εξέφραζε ισχυρές επιφυλάξεις για την εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου στην υπόθεση. Κάπως έτσι, χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες για τον κ. Παπαδόπουλο, τις οποίες άφησε στον κ. Καμμένο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει την «πηγή» του πρέσβη, ώστε να καταδείξει ότι η ΝΔ έσπευσε να εργαλειοποιήσει πολιτικά τη σαθρή πληροφόρηση του Έλληνα διπλωμάτη.
Πάντως και για το Μέγαρο Μαξίμου η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναδεικνύει το όνομα του κ. Σφακιανάκη, ο οποίος παραμένει ακόμα ένας «άγνωστος Χ» στην εν λόγω υπόθεση, όσο και την πιθανή διασύνδεσή του με την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, λόγω παραπλήσιας δραστηριότητας των δύο στους κόλπους του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, καθώς η κ. Γκραμπόφσκι είναι αντιπρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος και ο κ. Σφακιανάκης υπήρξε μέλος του αντίστοιχου σαουδαραβικού. Αυτό αναμένεται να είναι και ένα ζήτημα που θα θίξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Βέβαια, την ίδια ώρα, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη που κατέθεσαν αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, με αντικείμενο την ανάκληση της σύμβασης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία, ούτως ή άλλως είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της μη καταβολής του τιμήματος των 66 εκ. ευρώ. Βέβαια, κατά τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, από την κυβέρνηση δεν προέκυψαν σαφείς απαντήσεις για το αν η σύμβαση είναι ενεργή, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκαν αυτής, λέγοντας πως ήταν επωφελής για το δημόσιο από άποψη τιμήματος. Σαφώς, ο κ. Φίλης δεν συνήρτησε το αίτημά του με τη συζήτηση της Δευτέρας, αλλά με την ανθρωπιστική διάσταση της σύγκρουσης στην Υεμένη. «Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να πωλήσει όπλα στην Σαουδική Αραβία. Όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις υπήρχε άγνοια αλλά σήμερα όλοι μας ξέρουμε και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σήμερα στην επιτροπή για τους εξοπλισμούς έγινε αποδεκτό ομόφωνα από την Επιτροπή η πρόταση για ακύρωση της πώλησης όπλων», υπογράμμισε ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Είναι σαφές πως για την κυβέρνηση ήταν ανενεργή, η κίνηση όμως του κ. Φίλη προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο πολιτικό παρασκήνιο για τη σκοπιμότητα του αιτήματος ανάκλησης της σύμβασης με τη Σαουδική Αραβία, καθώς αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια να κλείσει και τυπικά η υπόθεση, η οποία έχει φέρει συνολικά την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Και, με βάση αυτή τη συλλογιστική, επειδή δεν θα μπορούσε να το κάνει κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος, βγήκε μπροστά ο κ. Φίλης, ο οποίος εδώ και μέρες έχει εκφράσει επιφυλάξεις με ανθρωπιστική χροιά επί του ζητήματος της πώλησης των βλημάτων.