Σε αλλαγή του πολιτικού κλίματος, με απομάκρυνση της υπόθεσης Καμμένου από τη μαρκίζα της επικαιρότητας, επιδιώκει σταδιακά η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την επικείμενη ολοκλήρωση του Staff Level Agreement για την τρίτη αξιολόγηση, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να περιμένουν πως η συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ του Σαββάτου.
Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλα τα μέτωπα, καθώς μέρα με την ημέρα, κλείνουν εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα, κατά την ανάλυση κυβερνητικών πηγών, με αποτέλεσμα να οδεύουμε χωρίς πολλές επιπλέον εκκρεμότητες για το Σάββατο, όπου θα γίνει η σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας. Πρόκειται για μια διαδικασία που στο Μαξίμου γνωρίζουν πως μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα και να είναι αρκετά σύνθετη, μιας και πρόκειται για την ένωση (merging) κειμένων, πλην όμως στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την εδραία πεποίθηση πως την Κυριακή θα υπάρχει Staff Level Agreement, το οποίο θα επικυρωθεί στο Eurogroup και από εκεί και μετά θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νομοθετική κύρωση των προαπαιτούμενων.
Σε μια σειρά ανοιχτών μετώπων, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η τελική λύση είναι ή απολύτως συμβατή ή έστω πολύ κοντά με τις κυβερνητικές προσδοκίες. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, εκτίμηση του υπουργού κ. Σταθάκη είναι πως θα κλείσουμε χωρίς εμπόδια την Παρασκευή, ενώ μια βασική εκκρεμότητα είναι τι θα συμβεί με το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στην πλειονότητα των νησιών, όπου το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο για ακόμα ένα έτος. Ένα ακόμα θεμελιώδες ζήτημα, δε, η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να μετατεθεί για την επόμενη αξιολόγηση, μιας και πηγαίνει πακέτο με την ευρύτερη αλλαγή που σχεδιάζεται στον ΕΝΦΙΑ-από την ανακατανομή των επιβαρύνσεων έως τον τρόπο είσπραξης του φόρου. Ομαλά κλείνουν, τέλος, και οι συζητήσεις που αφορούσαν το υπουργείο Εργασίας, ενώ συμφωνία υπάρχει και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ανεξάρτητων γενικών γραμματέων που σχεδιάζεται πως θα τεθεί σε εφαρμογή το ερχόμενο καλοκαίρι.
Είναι σαφές, πάντως, πως μέσω της επαναφοράς της συζήτησης για την αξιολόγηση, αλλά και την έμφαση στην επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων (swap) που βελτιώνει το outlook του ελληνικού χρέους, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αποδυναμώσει τη συζήτηση για την υπόθεση Καμμένου, η οποία φέρνει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας. Μάλιστα, στο ζήτημα του swap στάθηκε με έμφαση τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Μάλιστα, μιλώντας στο Ελληνο-Αραβικό Φόρουμ ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «θεσμικοί επενδυτές, τραπεζικά ιδρύματα και Ασφαλιστικά Ταμεία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας και την αλλαγή σελίδας για τη χώρα». Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει και την επόμενη έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τον Ιανουάριο του 2018, κάτι που θεωρείται εξαρετικά σημαντικό για τη διαμόρφωση μιας «καλής» ακολουθίας εξόδων, συνδυαστικά με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που χτίζεται και ενισχύθηκε με το swap.