«Σύννεφα» πάνω από το Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σύννεφα» πάνω από το Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς

Σύννεφα μαζεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς η ταυτόχρονη εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα επεισόδιο που σημειώθηκαν σε Ειρηνοδικεία κατά την ταυτόχρονη διενέργεια πλειστηριασμών με φυσική παρουσία αποτέλεσαν πλήγμα στο αριστερό προφίλ που προσπαθεί να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να αντιδράσει δυναμικά, δια της σύγκλησης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, με βασικό στόχο να εμπεδωθεί το γεγονός ότι η πρώτη, λαϊκή κατοικία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς με το ισχύον πλαίσιο. Έτσι, μια σειρά κυβερνητικών στελεχών έσπευσαν σε δηλώσεις καθησυχασμού της κοινής γνώμης. «Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Π.Σ, ενώ ακόμη, διαβεβαίωσε ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με βάση τους νόμους Κατσέλη - Σταθάκη» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» . Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις», ενώ για τα εμπορικά δάνεια υπενθύμισε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών» και για τα χθεσινά επεισόδια είπε ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου».

Είναι σαφές πως με το μπαράζ δηλώσεων των αρμοδίων υπουργών, η κυβέρνηση έσπευσε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις τόσο από την επαναφορά των πλειστηριασμών, όσο και από τη χρήση εκτεταμένης βίας από τα ΜΑΤ. Ειδικά, δε, η εκτεταμένη χρήση χημικών προκάλεσε ενστάσεις σε μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκονται σε υπουργικούς θωκους, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Κυρίτσης, ενώ επί της ουσίας των πλειστηριασμών, με αίτημα για λήψη μέτρων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων εμφανίστηκαν ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δε δήλωσε (Focus FM 103,6) ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες εναντίον των πλειστηριασμών και μάλιστα κάποιοι το κάνουν κιόλας. Εντύπωση προκάλεσε, δε, και η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη (ΣΚΑΪ) ότι μέχρι τις 31/12/2014 δεν γίνονταν αντίστοιχα επεισόδια, γιατί υπήρχε άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παρείχε πλήρη κάλυψη στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τη διαχείρισή της στις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής, η πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη της κ. Δούρου δηλαδή, έφερε ψήφισμα που καταδικάζει την αστυνομική βία στο Ειρηνοδικείο Αθήνας ενάντια στους διαδηλωτές. Σ’ αυτήν, σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη «Δύναμη Ζωής» καταδικάζει την καταστολή στο Ειρηνοδικείο, ενώ δεν εφησυχάζει με τη «συμφωνία κυρίων» που επικαλείται η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ζητώντας «άμεση θεσμική κατοχύρωσή της».

Στην κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζουν πως ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως επιβεβλημένους, για λόγους ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, πλην όμως στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται νομοθετικά. Τουναντίον, προστατεύεται λόγω ενός άτυπου μορατόριουμ με τις τράπεζες, οι οποίες δεν εκπλειστηριάζουν μέχρι στιγμής ακίνητα που θεωρούνται πρώτη κατοικία με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ και ουσιαστικά η μόνη νομοθετική ομπρέλα είναι ο νόμος Κατσέλη για τους ιδιώτες και ο νόμος Σταθάκη, ενώ προωθείται πλέον και η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οφειλές ως 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider