Οι θεσμοί φεύγουν, ψηφοφορίες και προϋπολογισμός έρχονται

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι θεσμοί φεύγουν, ψηφοφορίες και προϋπολογισμός έρχονται

Η ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του στόχου, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, ομολογουμένως δεν κρύβεται.

Στην κυβέρνηση, δε, εκτιμούν πως η διαδικασία στο Χίλτον παρήγαγε και απτά οφέλη, τα οποία πήρε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που αυτονόητα έχουν πολιτικό κόστος, αλλά και για το νέο πλαίσιο στα ενεργειακά. Η προτεραιότητα των εργαζομένων στην εξόφληση οφειλών από επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση με συντελεστή 2,75, έναντι των τραπεζών, όπως είχε προβλεφθεί στο δεύτερο Μνημόνιο, αλλά και οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα θεωρούνται από την κυβέρνηση ως «κέρδη». Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει έτοιμο και τον μηχανισμόα άμυνας σε περίπτωση που δεν περάσει η κυβερνητική γραμμή για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε πολλά νησιά του Αιγαίου, καθώς από τη διανομή του πλεονάσματος έχει μείνει «κάβα» ένα ποσό περί τα 100 εκ., αλλά και ένα σοβαρό ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επεδύσεων, που μπορούν να δοθούν ως αντιστάθμισμα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις.

Πλέον, πάντως, πέραν της ενίσχυσης που αυτονόητα θα προκύψει στο κυβερνητικό αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη, σειρά παίρνουν οι ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, με το περιθώριο να φτάνει ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018. Με αυτό το δεδομένο, οι ψηφοφορίες θα αρχίσουν ήδη από τον Δεκέμβριο και θα συμπέσουν με τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού τις δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, το κυβερνητικό αφήγημα θα εκφραστεί και στη συζήτηση του προϋπολογισμού, μιας και το κεντρικο κυβερνητικό μήνυμα θα είναι πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι και ο «τελευταίος μνημονιακός». Τούτου δοθέντος, ζήτημα με τη συνοχή της κυβέρνησης δεν τίθεται, καθώς εδραία πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως δεν θα βρεθεί κυβερνητικός βουλευτής να ανατρέψει τα δεδομένα λίγο πριν το τέλος του προγράμματος-κάτι που θα τονιστεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ώστε να δοθεί ώθηση στους βουλευτές που στις περιφέρειές τους αντιμετωπίζουν πολλάκις «γκρίνιες».

Από εκεί και πέρα και με την τυπική και ουσιαστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με δεδομένο πως η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος της άνοιξης, ο κ. Τσίπρας διαθέτει πολιτικό χρόνο, ώστε στο εσωτερικό να «ζυμώσει» τους πολίτες με το αφήγημα της εξόδου από την κρίση και στο εξωτερικό να ξεκινήσει ουσιαστικά τη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Μια συζήτηση που περιλαμβάνει, ουσιαστικά δύο σκέλη: αυτή για το χρέος που, κατά την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, με έναν τρόπο θα δρομολογηθεί ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά και τον μηχανισμό που θα διαδεχθεί το σημερινό πρόγραμμα με τα αυστηρά conditionalities και τις ανάλογες εκταμιεύσεις. Ουσιαστικά, μιλάμε για τη συγκεκριμενοποίηση αυτού του «υβριδικού» προγράμματος που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, προκειμένου να ανακτήσει πολιτικό κεφάλαιο και διαβλέποντας πρόθεση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από την εξίσωση του προγράμματος, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να εγείρει ζήτημα για τις προγραμματισμένες για την 1/1/2019 περικοπές, αρχής γενομένης από την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Δεν θα πρόκειται για καθόλου εύκολη απόπειρα «επαναδιαπραγμάτευσης», αν και το Μαξίμου στηρίζει το επιχείρημά του στην υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων και στην επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 και το 2018. Φυσικά, αν η προσπάθεια του Μαξίμου ευοδωθεί, εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως μπορεί και να λειτουργήσεις ως καταλύτης υπέρ της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς-ενόψει και των εκλογών που δεν φαντάζουν τόσο μακριά, είτε γίνουν το 2018 είτε το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider