Ο Μάριο Σεντένο και ο δίαυλος Αθήνας-Λισαβόνας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μάριο Σεντένο και ο δίαυλος Αθήνας-Λισαβόνας

Ομολογουμένως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε να ψηφίσει άλλον υποψήφιο για την προεδρία του Eurogroup, παρά τον σοσιαλιστή από την Πορτογαλία, πλην όμως και τεχνοκράτη και καλό γνώστη των οικονομικών, Μάριο Σεντένο. Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κινήθηκαν σχεδόν συντεταγμένα υπέρ της υποστήριξης του κ. Σεντένο, όπως συζητήθηκε και στη διάσκεψη των επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης στην Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής και ο κ. Τσίπρας.

Είναι σαφές πως η διαδοχή του κ. Ντάισελμπλουμ από έναν πιο μετριοπαθή υπουργό Οικονομικών αποτιμάται θετικά για το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι και από τους πιο ένθερμους συμμετέχοντες στις Διασκέψεις του Νότου που εκκίνησαν με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα. Μάλιστα, συναντήθηκε μαζί του σε διμερές επίπεδο και προ ολίγων ημερών στη Λισαβόνα, όπου κατά τις πληροφορίες του Insider.gr ετέθη και το ζήτημα της ελληνικής υποστήριξης στον κ. Σεντένο.

Η παρουσία ενός σοσιαλιστή πολιτικού είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα θετικό σημάδι για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι γνωρίζοντες τα μυστικά των Βρυξελλών, πάντως, αναγνωρίζουν πως η παρουσία του και μόνο στον προεδρικό θώκο του Eurogroup δεν μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά τις ισορροπίες υπέρ της χώρας μας-αν και, εφόσον οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονται στην ώρα τους και τα προαπαιτούμενα ψηφίζονται και εφαρμόζονται, δεν χρειάζεται κανενός έιδους πολιτική παρέμβαση για αποκλιμάκωση της πίεσης.

Από εκεί και πέρα, πάντως, είναι σαφές για τους γνωρίζοντες πως η εκλογή του κ. Σεντένο, όπως άλλωστε και οι περισσότερες επιλογές επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων, είναι προϊόν συμβιβασμών. Έτσι, με δεδομένο ότι το ΕΛΚ διατηρεί την προεδρία της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου πλέον, οι Σοσιαλιστές πίεσαν μέσω ανεπίσημων καναλιών για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στο Eurogroup. Όπερ και εγένετο, με το θέμα να συζητείται πρόσφατα και στην Ευρωαραβική Σύνοδο, ενώ φαίνεται πως και η Γερμανία συντάχθηκε με τον κ. Σεντένο, κάτι που προ ημερών προκάλεσε την ενόχληση του Λουξεμβούργιου Πιερ Γκραμένια, ο οποίος ανήκει στους Φιλελεύθερους. Να σημειωθεί πως ο πρώην Γερμανίς ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρούσε άριστη σχέση με τον Σλοβάκο ΥΠΟΙΚ Πίτερ Κάζιμιρ, ο οποίος όμως αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ενώ είχε εκφραστεί και θετικά υπέρ του κ. Σεντένο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «Ρονάλντο του Eurogrop». Υιοθετώντας, πάντως, μια όχι και τόσο ποδοσφαιρική, όσο περισσότερο συμβιβαστική προσέγγιση λόγω και των συζητήσεων με τον Μάρτον Σούλτς και το SPD, η κ. Μέρκελ φαίνεται πως συνηγόρησε υπέρ του κ. Σεντένο.

Κάπως έτσι και μετά την προαναφερθείσα άσκηση ισορροπιών, ο κ. Σεντένο θα αναλάβει στα μέσα του Ιανουαρίου επικεφαλής του Eurogroup και η Ελλάδα θα έχει ένα οικείο πρόσωπο στη διεύθυνση αυτού του κρίσιμου, έστω και άτυπου, οργάνου. Πλην όμως, το πώς θα είναι ο κ. Σεντένο ως πρόεδρος του οργάνου και αν θα διατηρήσει τον καλό δίαυλο επικοινωνίας που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider