«Θέλω να σας καλέσω να μην μείνουμε άλλο στο παρελθόν, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η δραματική περίοδος των μνημονίων ας γίνει όπως κάθε επώδυνη εμπειρία μια ευκαιρία να αντλήσουμε θετικά διδάγματα και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας μπροστά στην επόμενη μέρα για τη χώρα», σημείωνε σε μια από τις καταληκτικές του αναφορές στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες βράδυ. Πράγματι, το μήνυμα που εκπέμπει και θα εκπέμπει με όλο και μεγαλύτερη ένταση, μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας, είναι αυτός της αλλαγής σελίδας στη χώρα, μέσω της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη.
«Η καλύτερη λοιπόν απάντηση σε όλους αυτούς αλλά και σε ορισμένους τεχνοκράτες που επιμένουν να μη μπορούν να το χωνέψουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα είναι όχι τα δικά μας λόγια αλλά τα αποτελέσματα. Τα απτά δεδομένα της πραγματικότητας όπως αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, στις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, στην έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μετά από εφτά χρόνια. στη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές», σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε ορισμένους τεχνοκράτες που εξακολουθούν να εκφράζονται με αυτοσυγκράτηση για τις προοπτικές της Ελλάδας.
Η αλήθεια είναι πως η στροφή στην οικονομία θα είναι κατά πάγιο τρόπο το αφήγημα του κ. Τσίπρα. Και, σε κάθε ευκαιρία που θα του δίνεται, ο πρωθυπουργός θα εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Έτσι και σήμερα από την Κέρκυρα, ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί σε παρόμοιο μήκος κύματος, ενώ στην πρωθυπουργική ρητορική δεν πρέπει να αγνοηθεί και η αναφορά στη μείωση του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο σε τιμές κάτω του 5%. Αυτό είναι, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, με την οποία συνομίλησε το Insider.gr, μια θετική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας, πολλώ δε μάλλον για το ενδεχόμενο καθαρής εξόδου στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων που θα γίνουν και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα οδηγήσουν το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων σε πολύ πιο διαχειρίσιμα από τα σημερινά επίπεδα.
Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκπέμπει σταθερά μήνυμα για την καλή πορεία της οικονομίας και να θέλει να στρέψει εκεί το ενδιαφέρον, πλην όμως στο εσωτερικό αντιμετωπίζει δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες προκαλούν «φαγούρα» στην κυβέρνηση. Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, ο Νίκος Φίλης βρήκε το περιθώριο να ξαναθέσει το ζήτημα για την ανάγκη θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της λαϊκής, πρώτης κατοικίας, για να λάβει την απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο ότι και ο ίδιος έχει υπερψηφίσει και άρα νομιμοποιήσει το σημερινό πλαίσιο. Παράλληλα, μπορεί τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υπογράμμισαν ότι η τροπολογία για την προκήρυξη απεργιών με 50%+1 αποσύρθηκε, ώστε να επανέλθει με νομοτεχνικές βελτιώσεις, πλην όμως όλοι γνωρίζουν πως αλλαγές ουσίας στη διάταξη δεν μπορούν να γινουν στο πλαίσιο της μνημονιακής συμφωνίας, με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προβληματίζονται-χωρίς να τίθεται ζήτημα, αν θα υπερψηφίσουν. Τέλος, ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας χαρακτήρισε ουσιαστικά «ξεπούλημα» την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και έδωσε το παρών σε συγκέντρωση κατοίκων και εργαζομένων, αλλά δεν προσανατολίζεται στην καταψήφιση της διάταξης-με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.