Επιστροφή στην πραγματικότητα και στις…παγίδες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στην πραγματικότητα και στις…παγίδες

Η επίσκεψη Ερντογάν και οι ασκήσεις υψηλής διπλωματίας, εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος, παρήλθαν για το Μέγαρο Μαξίμου, αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έτος για τα εθνικά μας θέματα, ιδίως με δεδομένο ότι αρκετοί αναμένουν εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τόσο λόγω της φαινομενικής διαλλακτικότητας της κυβέρνησης Ζάεφ, όσο και λόγω των διεθνών πιέσεων να υπάρξει άρση του αδιεξόδου, προκειμένου να μπορέσει η γείτονας χώρα να πάρει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πέραν όμως της ανοιχτής εκκρεμότητας του Σκοπιανού που μπορεί να μας απασχολήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, η κυβέρνηση καλείται να επιστρέψει στο πεδίο της πραγματικότητας, όπου την περιμένει το «αγκάθι» των πλειστηριασμών. Και μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης να τόνισε πως η Ελλάδα έχει το καλύτερο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία στην Ευρώπη, αρκετές παράμετροι πάντως προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, ιδίως σε ό,τι αφορά και το πολιτικό κόστος από την υπόθεση, σε μια εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά μοιάζει να έχει βάλει φρένο στην κάθετη πτώση και να προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ.

Φυσικά, μπορεί το SLA να έχει τυπικά ολοκληρωθεί και να μην αναμένονται εκπλήξεις στις ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και τα προαπαιτούμενα που επίκεινται, είναι όμως σαφές πως η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά, μέτρα…παγίδες που μπορεί να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης που στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν να διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλειστηριασμοί δημιουργούν ανησυχία ακόμα και σε λαϊκά εισοδήματα, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι τοπικές κοινωνίες με την υποστήριξη και του κλήρου σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξεσηκωθεί, την ώρα που τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές αυτές αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην επιθυμία τους να μην εκποιηθούν οι μονάδες, αλλά και στην αναγκαιότητα να στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Τουτων δοθέντων, η επιστροφή του κ. Τσίπρα από τα Βαλκάνια και η αποχώρηση του κ. Ερντογάν που προκάλεσε σοβαρές εντάσεις επαναφέρουν την εσωτερική επικαιρότητα στο επίκεντρο της προσοχής, αν και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει αρκετές παγίδες μπροστά του, οι οποίες απαιτούν λεπτό πολιτικό χειρισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, το πραγματικό στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ο συγκερασμός του θετικού αφηγήματος για την οικονομία, με τις αντικειμενικές δυσκολίες που ανακύπτουν από την εφαρμογή του προγράμματος και των προαπαιτούμενων που συνεχίζουν να φέρνουν το κυβερνών κόμμα σε σύγκρουση με κρίσιμα πολιτικά κοινά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider