Στη Νέα Υόρκη αυτές τις μέρες γίνεται παρέλαση Ελλήνων αξιωματούχων. Υπουργοί, τραπεζίτες και λοιποί οικονομικοί παράγοντες δίνουν το παρών στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο ραντεβού του Capital Link Forum, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας και σταθερότητας, ενόψει και της συνέχειας, μπροστά από ένα κοινό που αποτελείται από ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μπορεί να μην ταξίδεψε στις ΗΠΑ, μιας και σήμερα θα βρίσκεται στο Παρίσι για τη Διάσκεψη για το Περιβάλλον και στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Ελλάδα «γη της ευκαιρίας που ανοίγει τις πόρτες της για εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις», καλώντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της χώρας. «Η ελληνική οικονομία, μετά από χρόνια ύφεσης, αναπτύσσεται ξανά. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% το 2017, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό του 2018 θα είναι στο 2,5%. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί κατά 6% από την ημέρα που αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2017, αυξημένες κατά 69% συγκριτικά με το 2016», είπε ο κ. Τσίπρας, υπεραμυνόμενος της βελτίωσης των στοιχείων της οικονομίας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε και μια ειδική αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. «Η απόφασή μας να είναι οι ΗΠΑ επίτιμος καλεσμένος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας όσον αφορά στο να χτίσουμε ακόμη πιο βαθιές διμερείς σχέσεις. Από αυτή την άποψη, θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε στην έκθεση το 2018, προκειμένου να εξερευνήσουμε το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πριν από αυτό, το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και θα είναι προσηλωμένη στο επόμενο βήμα, στην εποχή μετά τη λιτότητα και την ύφεση. Και θα έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και φυσικά, ευημερία», τόνισε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος της κυβερνητικής αισιόδοξης συγχορδίας εξέπεμψαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος -ο οποίος σήμερα θα χτυπήσει και το καμπανάκι της Wall Street-, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της Task Force που συγκροτήθηκε, ώστε να διευκολύνει τον συντονισμό δράσεων για την προσέλκυση αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το 2018 σηματοδοτεί μια καθοριστικής σημασίας χρονιά για την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, κάνοντας λόγο για το γνωστό πλέον «clean exit». Βέβαια, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο περιέγραψε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα, παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, δεδομένης και της παρουσίας σειράς εκπροσώπων μεγάλων funds, αλλά και επενδυτικών οίκων, έχουν οι αναφορές σημαντικών τραπεζιτών, όπως ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς και ο Νίκος Καραμούζης της Eurobank, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα επικείμενα stress tests των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα θέμα αγκάθι για την κυβέρνηση, προδιαγράφοντας ουσιαστικά την υπέρβαση του σκοπέλου κατά τρόπο επιτυχή-μια συνθήκη που θεωρείται απαραίτητη για την πραγματική επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.