Βέρτιγκο σε Ελλάδα και Ευρώπη για το προσφυγικό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βέρτιγκο σε Ελλάδα και Ευρώπη για το προσφυγικό

Νέους, έντονους κλυδωνισμούς προκαλεί τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όσο και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό, το προσφυγικό, καθώς στο εσωτερικό μεν η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στο έργο της αποσυμφόρησης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και παράλληλα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγω, στο δε εξωτερικό, η προσπάθεια του Ντόναλντ Τούσκ να θέσει ζήτημα στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής για τυπική κατάργηση των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Κομισιόν, μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου.

Εκκινώντας από το δεύτερο, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο η Επιτροπή και το Συμβούλιο να έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση. Πλην όμως, η πρόθεση του Πολωνού προέδρου του Συμβουλίου κ. Τουσκ να φέρει προ τετελεσμένου τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας την τυπική κατάργηση του συστήματος των ποσοστώσεων εντός εξαμήνου και την αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα ασύλου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Επιτροπή, όσο και στα κράτη-μέλη. Κατά πληροφορίες του Insider.gr από ελληνικές πηγές, η πρόταση Τουσκ δεν ήταν ομόφωνη, ενώ δεν ήταν καν πλειοψηφούσα, μιας και απηχεί ουσιαστικά τις θέσεις μόνο των κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν τις προβλέψεις της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις διαδικασίες επί παραβάσει της Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι από πολλά κράτη-μέλη κατέστη σαφές πως η πρόταση Τουσκ δεν έχει κανένα νόημα, καθώς έρχεται και σε αντίστιξη με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταναστευτική πολιτική που επικαιροποιήθηκαν προ ολίγων μηνών, η Επιτροπή αντέδρασε σε οξύ τόνο.

Με μια δήλωση-κόλαφο για τον πρόεδρο του Συμβουλίου και την κυοφορούμενη πρότασή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το κείμενο του κ. Τουσκ είναι «απαράδεκτο» και προσέθεσε ότι «είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όσα κάναμε τα τελευταία χρόνια και τα κάναμε μαζί». Είναι σαφές ότι ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε δημοσίως την ενόχληση και των υψηλόβαθμων κύκλων της Κομισιόν, ενώ το μεταναστευτικό θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αν και δεν αναμένονται ραγδαίες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Επιτροπής. Παράλληλα, την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση ενός νέου συστήματος ασύλου, με τον κ. Αβραμόπουλο να έχει πολλάκις επαναλάβει πως το Δουβλίνο όπως το γνωρίζουμε «έχει πεθάνει», με αποτέλεσμα να πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Δουβλίνο «πιο δίκαιο και σταθερό», που δεν θα επιμερίζει όλο το βάρος στα κράτη πρώτης υποδοχής.

Την ίδια ώρα που η διελκυστίνδα Τούσκ-Κομισιόν μέσω Αβραμόπουλου εμαίνετο, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα είναι επίσης σε όξυνση, μιας και η κατάσταση στα νησιά εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Σε προχθεσινή σύσκεψη με τους νησιώτες βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου, προκρίθηκε η νομοθετική παρέμβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με στόχο τη συντόμευσή της, καθώς η εξατομικευμένη εξέταση ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό στην Ελλάδα υπολείπεται αισθητά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει και μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και ήδη ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών αποχωρεί, κυρίως από τη Μυτιλήνη, αν και απομένουν ακόμα αρκετές χιλιάδες στο νησί.

Η κατάσταση, πάντως, στα νησιά έχει φέρει τις δημοτικές αρχές σε ανοιχτή κόντρα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τόσο η δημοτική αρχή της Λέσβου όσο και της Χίου τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν την επέκταση των hotspots, με τον δήμαρχο Λέσβου να δίνει και εντολή να μην επιτραπεί το ξεφόρτωμα 50 οικίσκων που προορίζονταν για την αντικατάσταση σκηνών στη Μόρια. «Αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται», τόνιζαν για τη στάση του κ. Γαληνού κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξής των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών. Ούτε είναι δυνατόν να αγνοούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας». Βεβαίως, με τη σειρά του και ο κ. Γαληνός ρίχνει τα βέλη του στην κυβέρνηση και ειδικά στον Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο προ ημερών κατέστησε υπεύθυνο για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη Μυτιλήνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider