Με κυρίαρχα προτάγματα την ενότητα του κόμματος, αλλά και τη διαμόρφωση των όρων για την πορεία προς τη διακυβέρνηση της χώρας ξεκινά σήμερα το 11ο συνέδριο της ΝΔ. Και μπορεί στο συνέδριο να μην εκλεγονται κομματικά όργανα, αλλά αντίθετα το βάρος να πέφτει στην αποκρυστάλλωση προγραμματικών θέσεων, πλην όμως είναι σαφές πως το συνέδριο για το οποίο έγινε και μεγάλη προεργασία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο στο γαλάζιο ημερολόγιο. Άλλωστε, όπως λένε όλο και περισσότερα γαλάζια στελέχη, προεξάρχοντος του κ. Μητσοτάκη, το 2018 είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι εκλογικό έτος, συνεπώς είναι αναγκαίο η ΝΔ να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.
Όπως αναφέρει το Reader.gr επιπρόσθετα, μπορεί όργανα να μην εκλέγονται, αλλά την Κυριακή θα στηθεί και κάλπη, όπου οι σύνεδροι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε 15 ερωτήματα, από το ποιο πρέπει να είναι το πρώτο νομοσχέδιο μιας κυβέρνησης ΝΔ έως ζητήματα που αφορούν την Παιδεία (άρθρο 16, αιώνιοι φοιτητές), την υγεία, τη δημόσια διοίκηση κ.α.. «Το κάνουμε, διότι πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της αλήθειας και του ορθού λόγου και γιατί εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών μετά τη λαϊκίστικη λαίλαπα που χτύπησε τη χώρα και την έχει καταδικάσει σε μακροχρόνια ύφεση, ως αποτέλεσμα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», διαμηνύουν πηγές της ΝΔ, επεξηγώντας τη γαλάζια επιμονή στην αποκωδικοποίηση του πολιτικού της προγράμματος. Είναι, δε, και εδραία η πεποίθηση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει τους πολίτες με τον θετικό προγραμματικό της λόγο ότι έχει επεξεργασμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα που πηγαίνει πέρα και πάνω από τη στείρα εφαρμογή του προγράμματος.
Αυτό θα είναι άλλωστε και το μήνυμα του γαλάζιου συνεδρίου, το οποίο αποτυπώνεται και στο σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» που επελέγη. Ως κεντρικό στίγμα αναμένεται να υπογραμμιστεί η ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας, με στόχο την ανάταξη της χώρας. Εν προκειμένω, τρεις είναι οι κυρίαρχοι άξονες αυτού του σχεδίου: η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της στήριξης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η μέριμνα για τους νέους και τους πιο αδύναμους. Και, σε αυτές τις βασικές έννοιες αναμένεται να σταθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του σε ένα συνέδριο, το οποίο θα έχει αρκετές τοποθετήσεις από πρόσωπα, όχι μόνο από τον στενό κομματικό οργανισμό της ΝΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρό είναι και το μήνυμα της ανανέωσης, όπως άλλωστε φαίνεται και από την στελέχωση της λίστας ομιλητών, τόσο των κεντρικών θεματικών ενοτήτων, όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου. Και, μπορεί η παρουσία ενός ειδικού επιστήμονα ή εκπροσώπου κάποιου φορέα σε ένα πάνελ να μην σημαίνει και παρουσία στα γαλάζια ψηφοδέλτια, η λογική όμως της στελέχωσης αποτυπώνει τη διακεκηρυγμένη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη για «άνοιγμα» σε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν στήριζαν τη ΝΔ. Και, φυσικά, ισχύει και η δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για ευρεία ανανέωση στα ψηφοδέλτια, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, όπως είπε σε συνέντευξή του ενόψει του συνεδρίου την Πέμπτη, μιλώντας στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Τέλος, αυτονόητο είναι ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εκπεμφθεί προς τα έξω, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος, ένα σαφές μήνυμα ενότητας. Σε αυτό θα συντείνει η παρουσία όλων των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος, αλλά και πλειάδας κορυφαίων στελεχών. Εκ των πρώην προέδρων, θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου το πρωί της Κυριακής και της Ντόρας Μπακογιάννη το απόγευμα του Σαββάτου. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μπορεί να μην λάβει τον λόγο, όπως αναμενόταν, αλλά και αυτός με τη σειρά του, μέσα από τα κατάλληλα κανάλια αλλά και στις απευθείας συζητήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμηνύει τη στήριξή του. Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει προ μηνός από τη Θεσσαλονίκη καταθέσει σκέψεις για την ιδεολογική φύση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για τη «μεγάλη, φιλελεύθερη, χριστιανοδημοκρατική, ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά» και επιμένοντας στον «καραμανλικό» ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, αλλά ο δίαυλός του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αποκατασταθεί και, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε πως δεν θα ζητήσει τον λόγο, ούτε ως απλός σύνεδρος.