Ανεβαίνουν οι τόνοι στο φινάλε ενός ανιαρού προϋπολογισμού

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνουν οι τόνοι στο φινάλε ενός ανιαρού προϋπολογισμού

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησαν, ομολογουμένως, χθες το απόγευμα δώσουν χρώμα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μια συζήτηση που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανιαρή και χωρίς αρκετές πολιτικές εντάσεις. Άλλωστε, τις προηγούμενες μέρες συζήτησης, με εξαίρεση τους ομιλητές, ελάχιστοι βουλευτές έδιναν το παρών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πλην όμως, η σημερινή μέρα αναμένεται να έχει ένταση και…πάθη, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, μιας και στη Βουλή θα βρεθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, προκειμένου να τοποθετηθούν. Κεντρικό κυβερνητικό πρόταγμα, είναι ότι ο επίμαχος προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος μνημονιακός και το τελευταίο βήμα πριν από την έξοδο της χώρας στο νέο περιβάλλον, εκτός του πλαισίου του Μνημονίου. «Αυτή η κυβέρνηση έχει και σχέδιο για το χρέος και για βραχυπρόθεσμα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για τα μακροπρόθεσμα, και έχει και τη στήριξη του Eurogroup και των αγορών, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από μνημόνιο και να σταθεί στα πόδια της από τον Αύγουστο του 2018. Εσείς δεν είχατε τίποτα. Αποτύχατε. Αντί να λέτε λοιπόν τα ίδια και τα ίδια, χρειάζεστε άλλα τέσσερα στην αντιπολίτευση για να κατανοήσετε που βαδίσατε στραβά και πως θα γίνει μετά από 20 ή 30 χρόνια ο ελληνικός λαός να σας πιστέψει», είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στη δομική επίθεση που του εξαπέλυσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει έξοδος στην κανονικότητα. Υπάρχει δέσμευση για το 4ο μνημόνιο το οποίο είναι πλήρες και αυστηρό», επέμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα ταμειακά εθνικά διαθέσιμα θα προέλθουν από την υπερφορολόγηση, με πόρους από το υπερπλεόνασμα.

Και ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοιο ύφος με τον κ. Τσακαλωτο, επιμένοντας στην προοπτική της χώρας για το διάστημα μετά το 2018. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει ότι «είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι εκεί όπου άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε και βγαίνουμε από την κρίση, και σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν».. Παράλληλα, προκειμένου να προλάβει μια τυχόν επίθεση της αντιπολίτευσης, αλλά και να σιγάσει τις εσωτερικές φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών, απευθύνοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παράκληση προς αυτούς να ξεκαθαρίσουν τι συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούν-δια της διαφήμισης.

Στον αντίποδα της κυβερνητικής θετικής ρητορικής, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση με διάθεση αποδόμησης του προϋπολογισμού. «Ο νέος προϋπολογισμός επιβάλλει νέα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δις ευρώ. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Έχουν ψηφίσει επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ για το 2019 και το 2020. Είναι περικοπές συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου που κοστίζουν ένα μηνιάτικο για τους χαμηλόμισθους και τουλάχιστον δύο για του χαμηλοσυνταξιούχους», τόνιζαν πηγές της ΝΔ, προδιαθέτοντας για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει τη συζήτηση για το πλαίσιο δεσμεύσεων μετά το 2018.

Μάλιστα, από τη ΝΔ θα επιμείνουν ότι και ο νέος προϋπολογισμός έχει νέα μέτρα, σε αντίθεση με τη ρητορική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, τα νέα μέτρα προέρχονται από τις αλλαγές στο μισθολόγιο και τις εισφορές των ενστόλων, τις νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους, την αύξηση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές, την κατάργηση της έκτπωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, τη μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και τις αλλαγές στον νησιωτικό ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider