Ο «τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός», όπως κατά πάγιο τρόπο έλεγε όλες τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, ψηφίστηκε και μάλιστα με την προσθήκη της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να μπορέσει να περάσει από την αίθουσα των Κοινοβουλευτικών Συντακτών…απαλλαγμένος από έννοιες.
Την ίδια ώρα, όμως, και με δεδομένο ότι ορόσημα όπως ο προϋπολογισμός δεν προσθέτουν ιδιαίτερα στη δυναμική της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί μια στρατηγική ενίσχυσης αδύναμων, αλλά και κρίσιμων κοινωνικών ομάδων. Η αρχή έγινε πριν από μερικές εβδομάδες με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο φέτος ήταν και μεγαλύτερο ονομαστικά και με μεγαλύτερη διασπορά. Τη συνέχεια έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανακοινώνοντας ένα επίδομα για τους άνεργους νέους από 18 ως 24 ετών, το οποίο θα μπορούν να λάβουν με μια απλή υποβολή ενός τραπεζικού λογαριασμού για να τους πιστωθεί.
Πλέον, η πολιτική ενισχύσεων της κυβέρνησης συνεχίζεται με τον ΦΠΑ στα νησιά. Στο μέτωπο αυτό, επετεύχθη ένας μερικός συμβιβασμός κυβέρνησης-θεσμών, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, δηλαδή για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, έως τις 30 Ιουνίου του 2018. Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 , όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου- όπου τονίζεται μάλιστα ότι διεσώθησαν οι συντελεστές για ένα χρόνο μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού-θα δοθεί, στο τέλος του 2017, έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το οποίο θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Είναι σαφές ότι οι παροχές της κυβέρνησης μπορεί να έχουν έκτακτο ή περιορισμένο χρονικό χαρακτήρα, πλην όμως έχουν κοινωνική στόχευση στους πιο αδύναμους ή σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα τα νησιά που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η αποτύπωση της βελτίωσης των μακροοοικονομικών μεγεθών στην πραγματική οικονομία διαρκεί αρκετά μεγάλο διάστημα. Συνεπώς, το να κάνει παροχές σε…δύο χρόνια δεν λέει και πολλά στην κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει πολιτικά και να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ. Συνεπώς, η λογική των παροχών επιστρατεύεται, προκειμένου να εμπεδωθεί και κυρίως από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα πως η οικονομία ανακάμπτει και πως η κυβέρνηση λαμβάνει ουσιαστική μέριμνα για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας που ήταν και πρώτα που επλήγησαν σκληρά από την κρίση.
Και, όπως περιγράφουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όσο διασφαλίζεται η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, οι στοχευμένες κινήσεις-με σαφή πολιτική επιδίωξη παράλληλα-θα ενταθούν και μετά τις γιορτές.