Μια τροπολογία δεν φέρνει την άνοιξη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια τροπολογία δεν φέρνει την άνοιξη

Να κλείσει το μέτωπο των αντιδράσεων σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί η διαδικασία να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, η κυβέρνηση πήγε ένα βήμα παραπέρα, με την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπαλλήλου πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Η τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε σε απάντηση των διαμαρτυριών, κυρίως από τη μεριά των συμβολαιογράφων, για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους στο πλαίσιο των πλειστηριασμών, καθώς πολλές φορές έχουν υποστεί προπηλακισμό, ακόμα και σωματικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, πίεση υπάρχει και από τη μεριά των θεσμών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως «η δουλειά πρέπει να γίνει», τόσο στο επίπεδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όσο και σε ό,τι αφορά τις αρκετές εκκρεμότητες που υπάρχουν για πλειστηριασμούς με φυσικά παρουσία. Οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαμορφώσει τις απαιτούμενες συνθήκες, ώστε να προχωρήσουν ακώλυτα όλες οι πλειστηριαστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύσει δια του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενσωματώσει τους ανωτέρω προβληματισμούς και να καταθέσει την τροπολογία, προκειμένου να διαμορφώσει ένα προστατευτικό πλαίσιο γύρω από τα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Είναι σαφές, όμως, ότι η τροπολογία της κυβέρνησης δεν έφερε…την άνοιξη. Το καθιερωμένο ραντεβού στελεχών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων δόθηκε κανονικά, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να υπάρξουν συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. Μάλιστα, εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων, όπως ο κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος από το Κίνημα Δεν Πληρώνω (SBC), , ξεκαθαρίζουν ότι θα επιμείνουν και θα συνεχίσουν να προσέρχονται στα Ειρηνοδικεία της χώρας, προκειμένου να εμποδίσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Πάντως, παρά τις προαναγγελίες των συλλογικοτήτων περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να τελειώσουν άμεσα οι εκκρεμότητες από τους πλειστηριασμούς με φυσική παρουσία και να ενσωματωθούν όλοι σε μια ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία θα κυλά πιο «αναίμακτα» και χωρίς συγκρούσεις εκπροσώπων των κινημάτων με τα ΜΑΤ, που δεν δημιουργούν θετικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider