Ενεργοποιήθηκε ξανά το ρήγμα Μαξίμου-Στουρνάρα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργοποιήθηκε ξανά το ρήγμα Μαξίμου-Στουρνάρα

Συνέχεια στην μακρόχρονη κόντρα τους έδωσαν από χθες εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, με την κυβέρνηση αυτή τη φορά να σηκώνει το γάντι μετά τις αναφορές του κ. Στουρνάρα περί της ανάγκης ύπαρξης μιας πιστοληπτικής γραμμής υποσήριξης ανάλογης με αυτή του 2014, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διαμορφώσει όρους ασφαλούς εξόδους της χώρας στις χρηματαγορές το καλοκαίρι του 2018.

Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Και προσθέτει ότι «κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών».

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν οξεία, με πρωθυπουργικούς συνεργάτες να χαρακτηρίζουν «αποτυχημένο υπουργό» τον κ. Στουρνάρα. «Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ηδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν», ανέφεραν ενδεικτικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, πάντως, εδώ και καιρό μιλά για την ανάγκη τήρησης αυστηρά του τεθέντος χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ εμφανίζεται να συμμερίζεται και την ανησυχία που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος τόσο της αγοράς όσο και της πολιτικής σκηνής, αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να σταθεί μόνη της, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, στις χρηματαγορές το καλοκαίρι του 2018. Άλλωστε, η προληπτική γραμμή στήριξης που εισηγείται ο κ. Στουρνάρας μπορεί και να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ, εφόσον η οικονομία πάει καλά και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι βιώσιμα, εξ ου και χαρακτηρίζεται «προληπτική».

Από την άλλη, η παρέμβαση του κ. Στουρνάρα οδήγησε σε οξεία κυβερνητική αντίδραση για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, το Μέγαρο Μαξίμου παγίως αναφέρει ότι το διάστημα μετά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι «καθαρό» και άρα η χώρα θα καταφέρει να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Αφετέρου, δεν είναι άγνωστη η ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τον τρόπο που τοποθετείται ο κ. Στουρνάρας, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να εκτιμούν ότι πολλές φορές μιλά ως πολιτικός και όχι ως ανεξάρτητος, υπεύθυνος για τη νομισματική πολιτική της χώρας.

Βέβαια, μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να δυσαρεστείται με αυτά που ακούει πολλές φορές από τον κ. Στουρνάρα, πλην όμως παράγοντες τόσο της αγοράς όσο και του τραπεζικού συστήματος, αποδίδουν μεγάλη σημασία στα λεγόμενά του. Την ίδια ώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης απολαύει της πλήρους στήριξης του Μάριο Ντράγκι, ενώ έχει και καλό, ανοιχτό δίαυλο μαζί του. Και, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για clean exit, στις Βρυξέλλες όμως ήδη συζητείται η επόμενη μέρα της Ελλάδας. Πρόκειται γι’ αυτή την «υβριδική έξοδο» που έχει αναφέρει εκ νέου το Insider.gr, η οποία, με μια διασύνδεση μεταξύ της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του χρέους, μπορεί να λειτουργήσει μεν ως «δίχτυ ασφαλείας» για να μην αφεθεί η Ελλάδα βορά στις αγορές, να εξυπηρετήσει δε το αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου», από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αυστηρό πλαίσιο με προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider