Τη συζήτηση περί εκλογολογίας επιχειρεί να κλείσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη από τις λυκαυγές του νέου έτους, με στόχευση παράλληλα να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ, η οποία επιμένει ότι το 2018 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων, με αρκετά ζητήματα να μπορούν να αποδειχθούν θρυαλλίδα εκλογών.
«Έχω δηλώσει, επανειλημμένως, ότι αυτές δεν θα είναι το ’18, θα είναι το ’19 στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβερνητικής. Και αυτό, όχι μόνο γιατί τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα - έξω, δηλαδή, από τα μνημόνια με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε- κυρίως, όμως, διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται, λοιπόν, πολιτική σταθερότητα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει και σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά σε ότι αφορά και τα θέματα, τα κρίσιμα, που έχει να διαχειριστεί και διαχειρίστηκε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, με επιτυχία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στον Real FM 97,8, επιμένοντας στην πάγια ρητορική του περί της ανάγκης πολιτικής σταθερότητας. Άλλωστε, όπως το Insider.gr έχει μεταφέρει εκ νέου, βασική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συνεχίσει κανονικά την πορεία της η κυβέρνηση, χωρίς περισπασμούς, εφόσον δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που να επιβάλλουν πολιτικές εξελίξεις.
Φυσικά, επειδή τα σχέδια δεν είναι γραμμένα στην πέτρα, οι συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες για την επόμενη μέρα μετά το τρίτο πρόγραμμα, αλλά και οι συζητήσεις για το Σκοπιανό, μπορεί να αναγκάσουν τον κ. Τσίπρα να αναθεωρήσει τα πλάνα του και να προκαλέσει νωρίτερα πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, στο πολιτικό παρασκήνιο τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών δίνουν και παίρνουν, με καθένα να έχει μια λογική αφετηριακή βάση, πλην όμως ο σχεδιασμός-τουλάχιστον σε αυτή τη φάση-του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει την προσφυγή στις κάλπες.
Παράλληλα, κατά την ανάλυση του Μαξίμου, όσο δεν γίνονται εκλογές και φτάνουμε πιο κοντά στο 2019, τόσο η θέση της ΝΔ θα γίνεται δυσχερέστερη, από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει σηκώσει πολύ τον πήχη και έχει θέσει τη ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο από τώρα. «Η αντιπολίτευση προπαγανδίζει την καταστροφή, ούτως ή άλλως, εδώ και πάρα πολύ καιρό γιατί βασική της επιθυμία δεν είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, στην οποία άλλωστε αυτή μας έβαλε, αλλά βασική της επιθυμία είναι η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, όχι μόνο σε επίπεδο φυσικών προσώπων πολιτικής εξουσίας αλλά και σε επίπεδο ήθους, και σε επίπεδο, αν θέλετε, πολιτικής διαχείρισης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξή του, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν εδώ και καιρό λόγο για «συντεταγμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση», τονίζοντας όμως ότι αυτή «δεν θα αποδώσει».