Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μάχη των προαπαιτούμενων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μάχη των προαπαιτούμενων

Μπορεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να είναι ακόμα στον αφρό και να χρίζει αντιμετώπισης σε επίπεδο κορυφής από το Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση.

Ήδη, από το πρωί της Τρίτης, όταν και έγινε η πρώτη σύσκεψη της χρονιάς στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να κυλήσουν όλα με βάση το χρονοδιάγραμμα, να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες και εν τέλει να ψηφιστεί στην ώρα του το πολυνομοσχέδιο, το οποίο βέβαια περιέχει διατάξεις-αγκάθια, που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, αρχής γενομένης κατά πάσα πιθανότητα από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, για να συζητηθεί, πέραν του Σκοπιανού, και ο νομοθετικός προγραμματισμός της επόμενης περιόδου, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει συμφωνηθεί από πριν κλείσει η Βουλή για τη χριστουγεννιάτικη διακοπή.

Τα δύσκολα που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν είναι λίγα, καθώς στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στο δημόσιο, οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών και στο νόμο Κατσέλη και η νομική δέσμευση για επιτάχυνση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019. Φυσικά, δεν τίθεται ζήτημα για μη ψήφιση των διατάξεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά ακόμα το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι…πικρό χάπι για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιμένουν να ζητούν νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να εξαιρούνται ρητά οι λαϊκές κατοικίες από τους πλειστηριασμούς. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να γίνει, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και τα όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών περί της ανάγκης ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος ενόψει των stress tests, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται η νευρικότητα βουλευτών και μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση του κοινοβουλευτικού σκοπέλου είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η πορεία της χώρας προς την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Στο ενδιάμεσο, στις 11/1 θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να αξιολογήσει την εκτέλεση των προαπαιτούμενων, ενώ στο Eurogroup στις 22/1 αναμένεται και η τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, η οποία με βάση τις εκτιμήσεις του Μαξίμου μπορεί και να υπερβεί τα 5,5 δις και να αποτελέσει μια σημαντική ένεση τόσο για την πραγματική οικονομία, όσο και για το «μαξιλάρι ρευστότητας» που χτίζει η κυβέρνηση, ενόψει του δύσκολου εγχειρήματος σταδιακής επιστροφής στις αγορές, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Πυρετός επαφών για το Σκοπιανό

Την ιδια ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση οδεύει προς την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογησης, η κινητικότητα είναι έντονη στο μέτωπο του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Σήμερα είναι πιθανό να υπάρξει υπουργική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητηθούν οι εξελίξεις, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος, ενώ κλείνεται και ραντεβού των διαπραγματευτών των δύο χωρών, Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι υπό την εποπτεία του Μάθιου Νίμιτς, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσει για συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «χρυσή ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος» εντός του 2018, λόγω της απουσίας εκλογικού προγραμματισμού και στις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider