Με γραμμή 2007 η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με γραμμή 2007 η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Ιδιαίτερη έμφαση στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με το εσωτερικό μέτωπο σε…καταλαγή δίνει η κυβέρνηση, με τις ερχόμενες εβδομάδες να χαρακτηρίζονται από πληθώρα επαφών γύρω από αυτό το ζήτημα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι θα ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος για το Μακεδονικό, η κυβέρνηση ήθελε να ελέγξει το μέτωπο που είχε δημιουργηθεί με τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, συνεπώς, παρά την επιμονή του κ. Καμμένου με δηλώσεις του στην αρχική του τοποθέτηση, η βάση επί της οποίας ο κ. Κοτζιάς θα διαπραγματευτεί ως καθ’ ύλην αρμόδιος θα είναι ουσιαστικά η γραμμή του 2007: σύνθετη ονομασία, δηλαδή, με χρήση παραγώγου του όρου Μακεδονία και σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο. Αδιαπραγμάτευτος όρος, δε, είναι η χρήση έναντι όλων, το γνωστό πλέον erga omnes.

Στον απόηχο της ανωτέρω διϋπουργικής σύσκεψης, η οποία ήταν και αρκετά ευρεία, κυβερνητικες πηγές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση ενδοκυβερνητικής κρίσης από τη στάση του κ. Καμμένου, ενώ και ο κ. Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στο Euronews, είχε υποστηρίξει ότι, εφόσον διαπιστώνεται ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το ζήτημα, τότε ο κ. Καμμένος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγματευτική εντολή του κ. Κοτζιά είναι «καθαρή» και απορρέει από το σύνολο της κυβέρνησης, ενώ έξω από το Μαξίμου ο κ. Καμμένος έδωσε εκ νέου, μπροστά στις κάμερες, ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Εξωτερικών.

Όπως προαναφέρθηκε, δε, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, γι’ αυτό και απαιτείτο η σύμπλευση και η συνεννόηση όλων των μερών του κυβερνητικού συνασπισμού. Άλλωστε, την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων και αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Οσμάνι, ενώ για τις 19/1 έχει οριστεί στη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να διαφανεί, αν υπάρχει περιθώριο για πραγματική πρόοδο, πέρα από τις δηλώσεις αβροφροσύνης από αμφότερες τις πλευρές. Διότι, μπορεί η πλευρά της ΠΓΔΜ να επιμένει στο momentum που προσφέρει η συγκυρία, όμως και στη γειτονα χώρα οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες είναι λεπτές, συνεπώς το εύρος παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει για το ζήτημα του ονόματος δεν είναι ανεξάντλητο.

Αν, συνεπώς, αυτό το διάστημα διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ραντεβού του ίδιου του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Πλην όμως, ο πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να συναντηθεί με τον ομόλογό του, αν δεν έχει καταγραφεί κάτι ουσιαστικό έως εκείνο το χρονικό σημείο, καθώς η διαπραγμάτευση, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν είναι σκόπιμο να γίνει σε επίπεδο κορυφής, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Στην κυβέρνηση, πάντως, αναγνωρίζουν τη θετική συγκυρία για την άρση του αδιεξόδου στο ονοματολογικό, πλην όμως δεν προκαταλαμβάνουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η οποία άλλωστε δεν έχει καν ξεκινήσει επίσημα. Θα επιμείνουν, δε, στην αποσαφήνιση της θέσης της ΝΔ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι έχει αποκρυσταλλωθεί ως διαπραγματευτική γραμμή της χώρας αυτή που χαράχτηκε το 2007 και το 2008, επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider