Με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να επικρέμαται, πλην όμως το επίκεντρο της προσοχής να βρίσκεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, συνεδριάζει σήμερα το πρωί (10:30) υπό τον Αλέξη Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα γίνει και μια ευρεία συζήτηση για τον όλο πολιτικό και νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Ήδη, ο κ. Τσίπρας έχει θέσει όλα τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα σε ετοιμότητα, κάτι που φάνηκε και από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και τότε το βασικό μενού ήταν το Σκοπιανό και η ανάγκη γεφύρωσης των διαφορών με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τον τόνο για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, καθώς εκ νέου η κυβέρνηση προτάσσει την υπερψήφιση του πακέτου με τα προαπαιτούμενα ως αναγκαίο βήμα, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για παγιοποίηση της σταθερότητας στη χώρα και έξοδο από το Μνημόνιο.
Αυτό, άλλωστε, είναι και το δίλημμα, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι κυβερνητικοί βουλευτές, προκειμένου να μετριάσουν την κριτική τους και να δεχθούν το πακέτο ως έχει. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πέραν του πρωθυπουργικού μηνύματος, οι υπογράφοντες υπουργοί θα κληθούν να ενημερώσουν την Τρίτη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το πρωί της Τρίτης, με στόχο να έχει ψηφιστεί ως τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του επείγοντος. Να σημειωθεί, δε, ότι δεν χρειάστηκε να επιστρατευτεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς σε συνεννόηση με τους θεσμούς δεν ζητήθηκε η ψήφιση του πακέτου ως προαπαιτούμενο πριν τη συνεδρίαση του Euro Working Group που θα γίνει στις 11/1.
Από εκεί και πέρα, όμως, μπορεί το πολυνομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει κανονικά και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης να μένει σε τροχιά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με μια σειρά από τις ρυθμίσεις που καλούνται να υπερψηφισουν. Η διεύρυνση των πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο και τις εφορίες, αλλά και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τον νόμο Κατσέλη, ώστε να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν παρεισφρύσει από τους έχοντες πραγματικά ανάγκη, προκαλούν πολιτική αμηχανία στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πολλοί εκ των οποίων έχουν ζητήσει νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάτι τέτοιο, πάντως, όπως έχει διαμηνύσει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν πρόκειται να γίνει, με την κυβέρνηση να επιμένει σε όλους τους τόνους πως η λαϊκή κατοικία, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά και με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, προστατεύεται με σαφήνεια. Από εκεί και πέρα, παράλληλα, προβληματισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και η δραστηριότητα των κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου που, με όπλο τη στάση τους για τους πλειστηριασμούς, επιχειρούν να διεμβολίσουν από Αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπουν έτσι στην επόμενη Βουλή.
Την ίδια ώρα, είναι σαφής και δυσκολία της ίδιας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την απόφαση για προκήρυξη απεργίας με βάση απόφαση που θα λαμβάνεται από το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, κάτι που προκαλεί νέα εξ Αριστερών αντίδραση, αυτή τη φορά από το ΚΚΕ.
Όπως και να έχει, πάντως, κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα μεν, αναγκαία όμως, προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση τον κάβο της αξιολόγησης και να περάσει στην επόμενη φάση που, ουσιαστικά, περιλαμβάνει τη συζήτηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.