Αυλαία για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυλαία για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Σε τροχιά ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κινείται η κυβέρνηση, μέσω της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο και πρόκειται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ το παζάρι με του δανειστές συνεχιζόταν για συγκεκριμένες διατάξεις έως και αργά χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τον τόνο, αλλά και το διακύβευμα πάντως, όρισε ήδη από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Κάνοντας λόγο για χρονιά ορόσημο το 2018, ο πρωθυπουργός επανέφερε το βασικό αφήγημα της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Συνεπώς, υπό αυτό το πρίσμα, το πολυνομοσχέδιο με τα δύσκολα προαπαιτούμενα αποτελεί ένα κρίσμο βήμα προς την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, της μεγάλης εικόνας που έχει θέσει στο επίκεντρο η κυβέρνηση. «Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Μάλιστα, σε μια αποστροφή με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξικό πρόσημο των επιλογών της κυβέρνησης, εννοώντας τα μέτρα υπέρ της ενίσχυσης των ασθενέστερων και όσων επλήγησαν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. «Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ο κ. Τσίπρας, σηματοδοτώντας και μια παράμετρο που εντάσσεται στον βασικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, δηλαδή την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινών.

Μέχρι την υλοποίηση της «μεγάλης εικόνας» όμως, απομένει η…πεζή πραγματικότητα της ψήφισης ακόμα ενός σκληρού πακέτου μέτρων, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, και πέραν του πρωθυπουργικού μηνύματος, οι υπογράφοντες υπουργοί, με πρώτο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα κληθούν να ενημερώσουν σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα, όμως, μπορεί το πολυνομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει κανονικά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με μια σειρά από τις ρυθμίσεις που καλούνται να υπερψηφισουν. Η διεύρυνση των πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο και τις εφορίες, αλλά και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τον νόμο Κατσέλη, ώστε να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν παρεισφρύσει από τους έχοντες πραγματικά ανάγκη, προκαλούν πολιτική αμηχανία στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πολλοί εκ των οποίων έχουν ζητήσει νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό τ αίτημα διατύπωσε χθες μάλιστα και η Πολιτική Γραμματεία της κινησης Πράττω, από την οποία προέρχονται οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Τόσκας. Από εκεί και πέρα, παράλληλα, προβληματισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και η δραστηριότητα των κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου που, με όπλο τη στάση τους για τους πλειστηριασμούς, επιχειρούν να διεμβολίσουν από Αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπουν έτσι στην επόμενη Βουλή. Την ίδια ώρα, είναι σαφής και δυσκολία της ίδιας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την απόφαση για προκήρυξη απεργίας με βάση απόφαση που θα λαμβάνεται από το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να απουσιάζει από την κυβερνητική υπερασπιστική γραμμή και να αντιμετωπίζεται ως αναγκαία θυσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider