Μητσοτάκης: Καθοριστικό 12μηνο για την Ελλάδα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Καθοριστικό 12μηνο για την Ελλάδα

Για «καθοριστικό δωδεκάμηνο για την Ελλάδα», μίλησε κατά την έναρξη της εισήγησής του στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των γαλάζιων τομεαρχών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις προκλήσεις του 2018. «Η ζημιά που έχει γίνει στην πατρίδα μας είναι τεράστια. Η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα σε περιπέτεια και μετά τη βύθισε σε μια κρίση πρωτόγνωρη. Ο τυχοδιωκτισμός εναλλάσσεται με το ψέμα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο από το 1974 και μετά». «Πρέπει να φύγουν και επειδή ξέρουν ότι θα φύγουν, αισθάνονται την ανάγκη να δίνουν τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι οι κυβερνώντες «έχουν εξαντλήσει τη χώρα». «Η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το 2018 θα είναι χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η έξοδος από το πρόγραμμα χρειάζεται χειρισμούς και δεν επιτρέπεται να αφεθεί στο έλεος μιας ανίκανης κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε λόγο για σειρά νέων μέτρων ήδη από αυτή τη χρονιά. «Η κυβέρνηση νομίζει ότι ασκεί ψηφοθηρία, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση για όλους», τόνισε και προσέθεσε ότι προκαλεί διαρκείς στρεβλώσεις στην οικονομία. «Το φύλλο πορείας της χώρας είναι ήδη ψηφισμένο, με μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και μείωση του αφορολόγητου. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν μαυρίσει από τώρα τις επόμενες χρονιές», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη διαφαινόμενη έξοδο στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια. «Για να γίνει αυτό, η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, γιατί μόνο έτσι θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί», προσέθεσε.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. «Μια χώρα αποδυναμωμένη, με μειωμένη αξιοπιστία, καθίσταται και γεωπολιτικά ευάλωτη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ ήταν και είναι πάντα μια υπεύθυνη παράταξη». «Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά την κάνει εν κρυτπώ και χωρίς ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλιστα, έκανε λόγο για «θέατρο σκιών, με τον υπουργό Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του και τον υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά». «Αστεία πράγματα για μια σοβαρή υπόθεση», είπε ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι και η οποία είναι και η επίσημη θέση της ΝΔ. «Τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να υπερασπιστεί το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, στο σύνολό του, όχι μόνο για την ονομασία», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ και προειδοποίησε ότι καμία αποσπασματική λύση που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του δεν γίνεται δεκτή.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είναι ικανοί για τα πάντα, για να μείνουν στην εξουσία. Όπως το λέει και ο λαός, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση «να ενημερώσει υπεύθυνα και ειλικρινά για όλα τα δεδομένα, τι συζητά, τι διαπραγματεύεται». «Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι, ότι σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν αγώνα να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα», προσέθεσε καταληκτικά για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ.

Νέος ρόλος για τους τομεάρχες

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και νέο ρόλο στους τομεάρχες του κόμματος, αναθέτοντάς τους την πολιτική ευθύνη των περιφερειών της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσαρμογή του προγράμματός της ΝΔ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μιλώντας για «πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων». Έτσι, μέσα στο συντονιστικό, ο κ. Μητσοτάκης διένειμε…φύλλα πορείας. Υπεύθυνοι για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Γεωργαντάς, για την Αττική, η οποία υποδιαιρείται στο κέντρο και τους δήμους της Β’ Αθηνών, τον Πειραιά και τις δυτικές περιοχές, και το υπόλοιπο Αττικής, υπεύθυνοι θα είναι ο Γιάννης βρούτσης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για το Βόρειο Αιγαίο υπεύθυνος θα είναι ο Μάνος Κόνσολας, για τη δυτική Ελλάδα ο Βασίλης Κικίλιας, για τη Δυτική Μακεδονία η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Κώστας Σκρέκας, για την Ήπειρο η Νίκη Κεραμέως και η Όλγα Κεφαλογιάννη, για τη Θεσσαλία ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τα Ιόνια ο Βασίλης Οικονόμου, για την Κεντρική Μακεδεονία ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την Κρήτη η Ντόρα Μπακογιάννη, για το νότιο Αιγαίο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για την Πελοπόννησο ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος και, τέλος, για τη Στερεά Ελλάδα η Άννα Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομεάρχες θα έχουν την πολιτική ευθυνη των περιφερειών για έναν ορίζοντα τριών μηνών σε πρώτη φάση, εντός των οποίων θα κληθούν να αναδείξουν προτεραιότητες, να συνομιλήσουν με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και να καταθέσουν προτάσεις και για πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφια με τη ΝΔ. Παράλληλα, θα κάνουν περιοδείες και θα είναι σε επαφές με τους τοπικούς βουλευτές, με βασικό στόχο τον καλύτερο συντονισμό των γαλάζιων δράσεων.

Τελος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα να ξεκαθαρίσει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών και το εκλογικό σύστημα, με το οποίο αυτές θα διεξαχθούν. «Αν γίνουν εκλογές το 2018 και τις κερδίσει η ΝΔ, οι αυτοδιοικητικές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και με το ίδιο εκλογικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider