Χωρίς αστερίσκους η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς αστερίσκους η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή

Με την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ξεκινά ο κοινοβουλευτικός ανήφορος, προκειμένου η κυβέρνηση να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, συνεπώς σήμερα και αύριο θα βρεθεί στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι οποίες θα συνεδριάσουν από κοινού, ενώ στην Ολομέλεια θα μπει από την Παρασκευή, ώστε να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών και να ψηφιστεί τη Δευτέρα. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα…δύσκολο εγχείρημα, μιας και το πολυνομοσχέδιο αριθμεί περί τις 1500 σελίδες, μαζί με την αιτιολογική έκθεση και την έκθεση του ΓΛΚ, ενώ διαρθρώνεται σε περίπου 400 άρθρα που αφορούν 50 από τα 60 προαπαιτούμενα που απομένουν. Για τα υπόλοιπα, δεν απαιτείται νομοθέτηση και προβλέπεται ότι θα εκπληρωθούν επίσης τις επόμενες μέρες με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ψηφοφορία δεν αναμένεται να είναι τεστ πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση, καθώς, παρά τις ανησυχίες στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να διαφοροποιηθεί και να τορπιλίσει το κεντρικό αφήγημα περί εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής στην κανονικότητα. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η «μεγάλη εικόνα» που προέβαλλε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και στο υπουργικό συμβούλιο προχθές, οριοθετώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θα εμφανιστεί στη συζήτηση με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά αντίθετα θα υπεραμυνθεί των θετικών σημείων που, κατά το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Νίκης, υπάρχουν στα επίμαχα προαπαιτούμενα. Το είπε, άλλωστε, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας χθες τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θα κληθούν να υπεραμυνθούν των διατάξεων του νομοσχεδίου στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια. «Είναι το πρώτο πολυνομοσχέδιο που τα θετικά υπερτερούν, μακράν, των αρνητικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Ενδεικτικά, κατά την ενημέρωση των βουλευτών, ο κ. Τσακαλώτος απαρίθμησε ως θετικές τις διατάξεις που αφορούν τον νέο τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογίου, το ότι προηγούνται οι αποζημιώσεις των εργαζομένων σε περιπτώσεις πτωχευμένων επιχειρήσεων έναντι άλλων πιστωτών όπως οι τράπεζες., ενώ για τα επιδόματα έκανε λόγο για μεγαλύτερο προϋπολογισμό και μετατόπιση της ενισχυσης προς τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Σημειωτέον, πάντως, πως πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστεί κοινωνοί παραπόνων από τις ενώσεις των τριτέκνων και των πολυτέκνων, οι οποίες «χάνουν» από τις αλλαγές που επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο, ιδίως σε ό,τι αφορά οικογένειες με μεσαία και ανώτερα εισοδήματα, προβληματισμός, ο οποίος εκφράστηκε στο εσωτερικό της κλειστής συνεδρίασης. H αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου υπεραμύνθηκε του πνεύματος της ρύθμισης, μιλώντας για εξορθολογισμό.

Αυτό που, αναμφίβολα, δεν χαροποιεί ούτε το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο είναι η διάταξη για την προκήρυξη των απεργιών με το 50+1% των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, ρύθμιση που χτυπά το «αριστερό υπογάστριο» του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το ΚΚΕ προέβη σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εισβάλλοντας χθες στο υπουργείο Εργασίας, με συνδικαλιστές του να επιτίθενται με έντονο τρόπο φραστικά μπροστά στην υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως δεν είναι μια διάταξη που προκαλεί χαμόγελα, αλλά είναι απλώς το «αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εν τέλει, η βασική διαφοροποίηση έχει να κάνει με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας από το τέλος Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε σχεδίαζε εδώ και μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου η διαδικασία να κυλά απρόσκοπτα και χωρίς την ανάγκη επανάληψης των σκηνών βίας και σύγκρουσης αριστερών συλλογικοτήτων και εκπροσώπων κομμάτων με τα ΜΑΤ κάθε Τετάρτη που, αναμφίβολα, δημιουργούν ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο. Όσον αφορά τη διάταξη που αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή με τους θεσμούς, η διάταξη μπήκε κανονικά στο νομοσχέδιο, πλην όμως η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρέμβει νομοθετικά, προκειμένου να εξορθολογίσει το πλαίσιο, όταν τελεσφορήσει η συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider