Σε κλοιό πιέσεων για τις απεργίες η κυβέρνηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κλοιό πιέσεων για τις απεργίες η κυβέρνηση

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που διαμορφώνουν νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για την προκήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, οι οποίες ούτως ή άλλως προκαλούσαν αμηχανία στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζονταν από το Μαξίμου «προϊόν συμβιβασμού».

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, το ΚΚΕ προετοίμαζε κλιμάκωση της στάσης του, η οποία ξεκίνησε να ξετυλίγεται από προχθές, όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας και έφτασαν ως το γραφείο της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, όπου παρόντων και της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου και του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Νάσου Ηλιόπουλου, εξαπέλυσαν σφοδρότατη φραστική επίθεση στην υπουργό, η οποία επέλεξε να μην απαντήσει, προκειμένου να μην ανατροφοδοτήσει την ένταση. Το ΠΑΜΕ, όμως, δεν έμεινε εκεί, με αποτέλεσμα το πρωί της Τετάρτης να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική, συμβολική διαμαρτυρία ακριβώς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Έπεται συνέχεια», διαμηνύουν από τον Περισσό, καθώς θα πλησιάζει η Δευτέρα, ημερομηνία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Από την άλλη, πάντως, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ως «επικοινωνισμούς». Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο από το βράδυ της Τρίτης για «κραυγές και επικοινωνιακό σοου», ενώ συνέχεια έδωσε στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Real FM). «Όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μπήκαν στο γραφείο της υπουργού Εργασίας δεν ξεκίνησαν τον διάλογο, αλλά είπαν "θα περιμένετε να έρθουν οι κάμερες". Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει θεατρική παράσταση, παρά πραγματική διαμαρτυρία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ««Η ρύθμιση για την απεργία είναι μικρής σημασίας αλλαγή. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι από το 1/3 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων που απαιτείται να έχουν παρουσία για να έχει απαρτία, γίνεται 50% συν 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος δεν δίστασε να ρίξει και τα βέλη του στο ΚΚΕ, λέγοντας πως ήταν απόν από τις μάχες της κυβέρνησης.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο το ΚΚΕ που αύξησε τον βαθμό πίεσης για την κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γιάννη Θεωνάς εμφανίστηκε αντίθετος με τη ρύθμιση για τις απεργίες (ΣΚΑΪ), εξωτερικεύοντας ουσιαστικά τον προβληματισμό που υπάρχει στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η διαδικασία είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί μερικά χρόνια πριν. Από το 1983 είχε προωθηθεί μια τέτοια διαδικασία και τότε είχαν υπάρξει αντιδράσεις. Και αυτό τώρα πρέπει να έχει την ίδια τύχη για να μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να αποφασίζει ελεύθερα», είπε ο κ. Θεωνάς και προσέθεσε ότι το άρθρο αυτό «μοιάζει με την εποχή που ο τότε υπουργός Εργασίας διαμόρφωνε την πάλη των τάξεων». «Ε, δεν γίνεται έτσι» κατέληξε ο κ. Θεωνάς. Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται ζήτημα καταψήφισης από κυβερνητικούς βουλευτές, ακόμα και για το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ και η συζήτηση στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιεστράφη γύρω από αυτή τη διάταξη.

Την ίδια ώρα, δε, και η ΝΔ εν τέλει διασαφήνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση για τις απεργίες, με τον τρόπο που τουλάχιστον κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε και τροποποίησή της. «Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται η ρύθμιση από την Κυβέρνηση μας βρίσκει αντίθετους», διεμήνυαν από την οδό Πειραιώς, τονίζοντας ότι με την κυβερνητική διάταξη θα επαφίεται η απόφαση κήρυξης απεργίας στο 50+1% επί της απαρτίας και όχι στο 50+1% των οικονομικά ενήμερων μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου. Υπό αυτό το πρίσμα, από την αξιωματική αντιπολίτευση αντιπροτείνουν μια νέα διάταξη, με την οποία θα μπορεί να γίνεται και ψηφοφορία από απόσταση:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider