Λεπτές καθίστανται εκ νέου οι ισορροπίες σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, κυρίως στο εσωτερικό, λόγω της επίθεσης που εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και λόγω της επιμονής του Πάνου Καμμένου σε μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ. Την ίδια ώρα, δε, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας έγινε το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, χωρίς όμως να γίνει γνωστή η…ταμπακιέρα της συζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνθετο διπλωματικό παίγνιο στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση έχει…παρενέργειες στο εσωτερικό. Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να πήρε θέση υπέρ της μη χρήσης του όρου Μακεδονία στο όνομα της γείτονος, αλλά μεγαλύτερη αισθηση και εκνευρισμό προκάλεσε η πολύ σκληρή αντίδραση κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι ουσιαστικάν εξομοίωσαν τη ρητορική της Εκκλησίας με αυτή της Χρυσής Αυγής. Από την Αρχιεπισκοπή δεν ήθελαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, κάνοντας λόγο βέβαια για «χυδαιότητες», είναι σαφές όμως ότι το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης είναι σαφές.
Τις εντυπώσεις προσπάθησε να αμβλύνει ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επιστολή που του είχε αποστείλει προχθές ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπου γίνεται μεν λόγος για επεξεργασία των θέσεων και των αιτημάτων της Εκκλησίας-ειδικά σε ό,τι αφορά τα εκκλησιαστικά ζητήματα, τονίζεται όμως σαφώς ότι τη διαπραγματευτική ευθύνη και αρμοδιότητα έχει η κυβέρνηση. «(…) θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας», υπογραμμίζει στην εν λόγω επιστολή ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».
Είναι σαφές πως η απάντηση του πρωθυπουργού αποτυπώνει την επίσημη κυβερνητική γραμμή έναντι της εκκλησίας, σε μια προσπάθεια να αναιρεθούν οι άσχημες εντυπώσεις από την παρέμβαση. Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ επανέφερε την εντύπωση κυβερνητικής διχοστασίας, καθώς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αναφορά του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος. Αντιπρότεινε, δε, το όνομα «Βαρντάνσκα», το οποίος όμως δεν συζητά η γείτονας χώρα, όπως προκύπτει και από χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της κ. Οσμάνι που είχε έρθει και στην Αθήνα και ο οποίος υπογράμμισε ότι Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του στο όνομα. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος επιμένει ότι, σε περίπτωση που συμφωνηθεί ονομασία, με την οποία διαφωνεί, τότε θα παρεπέμψει το ζήτημα σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Υφίσταται, όμως, η πάγια γραμμή της ΝΔ πως δεν πρόκειται να προσέλθει, αν δεν υπάρχει κυβερνητική ευθυγράμμιση.
Σε αυτό το περιβάλλον συναντήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, σε μια συνάντηση που έχει ενδιαφέρον λόγω του πέπλου μυστηρίου που την κάλυπτε μέχρι την ανακοίνωση του περιεχομένου της από το ελληνικό υπουργείο χθες το απόγευμα. Πάντως, η συνάντηση έγινε σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, καθώς την Τετάρτη θα ξεκινήσουν…τα σπουδαία, με τη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εθνικούς διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι στη Νέα Υόρκη για το ονοματολογικό.