Το πολυνομοσχέδιο αφετηρία για τις διεργασίες των επόμενων μηνών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πολυνομοσχέδιο αφετηρία για τις διεργασίες των επόμενων μηνών

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα σήμερα το βράδυ από τη Βουλή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα από το εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ακούστηκαν επιμέρους γκρίνιες, επιφυλάξεις και ανησυχίες, πλην όμως φαίνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία πορεύεται en bloc στην ψήφιση του απαραίτητου set προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Βέβαια, για τις απαραίτητες…αναταραχές φρόντισε ο μελλοντικά πρώην υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, με τις εμπρηστικές δηλώσεις του για τον Ολυμπιακό και τον Άρη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και τον οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησής του στον πρωθυπουργό. Είναι σαφές ότι ο κ. Ζουράρις δεν πρόκειται να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ούτως ή άλλως το προηγούμενο διάστημα είχε εξοργίσει το κυβερνητικό επιτελείο με ατυχείς δηλώσεις του, όπως για παράδειγμα αναφορικά με την απόφαση περιορισμού των σχολικών εκδρομών. Και μπορεί ο κ. Ζουράρις σε συνομιλητές του να αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προσπάθησε να τον πείσει να ανακαλέσει την παραίτησή του, πλην όμως και στους ΑΝΕΛ υπήρχε έντονη ενόχληση, με πιο χαρακτηριστική την αποστροφή του αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Καμμένου «Ή εγώ ή αυτός». Βέβαια, οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού αναμένονται σήμερα, εν μέσω σεναριών για ορισμένες ακόμα διορθωτικές κινήσεις. Η στάση αναμονής του Μαξίμου, πάντως, έχει να κάνει και με το ότι ο κ. Ζουράρις προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, συνεπώς και η αντικατάστασή του θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο, προς χάριν και των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Από εκεί και πέρα, πάντως, και παρά τις επιμέρους κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές προστριβές, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα νομοθετηθεί σχετικά «αναίμακτα», παρά τις «βαριές» ρυθμίσεις που περιέχει για τους πλειστηριασμούς ακόμα και για χρέη στο Δημόσιο, για τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης απεργίας, για τη ΔΕΗ κ.α. Υπό αυτό το πρίσμα, το πολυνομοσχέδιο αντιμετωπίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία ως ένα απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, η οποία και καίει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στον οδικό χάρτη του πρωθυπουργού αμέσως επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 22α Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εγκριθεί η δόση που θα διαμορφωθεί σε ένα ποσό πάνω από 6 δις, μεγαλύτερη απ’ ότι εν τέλει υπολογιζόταν. Από εκεί και πέρα, ξεκινά ένα πραγματικό μπαράζ: τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν τα stress tests στις τράπεζες, ενώ και το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει ουσιαστικά ένδειξη των προθέσεών του για το αν θα παραμείνει ή όχι on board. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει εκείνο το διάστημα να ξεκινήσει σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο η συζήτηση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ στρατηγική επιδίωξη του κ. Τσίπρα θα είναι να προσπαθήσει να πετύχει την ακυρωση των μέτρων για το 2019 και το 2020, εφόσον το ΔΝΤ βγει εκτός προγράμματος. Πάντως, από μέρους των εταίρων αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί, ενώ ο απελθών πρόεδρος του EuroWorking Group Tόμας Βίζερ (Καθημερινή της Κυριακής) υπογράμμισε πως θα υπάρχει ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον παραμετροποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και, φυσικά, εκκρεμεί και η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, προτάσσει εν γένει τη μεγάλη εικόνα της εξόδου από το πρόγραμμα με το αφήγημα της «καθαρής» ή «αυτοδύναμης» εξόδου και της επαναφοράς της σταθερότητας στη χώρα. Και αυτό θα είναι και το βασικό του επιχείρημα και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που προγραμματίζεται για τις 19 και 20 Ιανουαρίου, με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζονται να ασκήσουν κριτική για μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider