Αναμονή για μίνι-ανασχηματισμό με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναμονή για μίνι-ανασχηματισμό με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

Η αποδοχή της παραίτησης του πρώην πλέον υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι από τον πρωθυπουργό που έγινε ουσιαστικά το βράδυ της Δευτέρας και ανακοινώθηκε χθες είναι ουσιαστικά το πρελούδιο στοχευμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22/1.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο, να μην βρεθεί αντικαταστάτης του κ. Ζουράρι και να περάσουν οι (περιορισμένες) αρμοδιότητές του στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου είναι δηλωτικές των προθέσεων του κ. Τσίπρα, ο οποίος εδώ και αρκετές εβδομάδες φέρεται να έχει πάρει αποφάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, στην κατεύθυνση της καλύτερης προώθησης του κυβερνητικού έργου.

Βέβαια, χρονικά προηγείται η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες, με την κυβέρνηση να «τρέχει» σε διοικητικό επίπεδο αυτές τις μέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις, προκειμένου να εκπληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, ώστε οι θεσμοί να μπορούν να συντάξουν μια πλήρως θετική λίστα συμμόρφωσης και έτσι να πέσει η αυλαία της αξιολόγησης και να εκταμιευθεί το ποσό των 6,7 δις, σημαντικά αυξημένο έναντι των αρχικών προσδοκιών και απολύτως χρήσιμο για το μαξιλάρι ρευστότητας που χτίζει ενόψει εξόδων στην αγορά η κυβέρνηση.

Στις επικείμενες αλλαγές μένει να φανεί κιόλας, αν θα ευοδωθεί η σεναριολογία για επιστροφή στην κυβέρνηση στελεχών που αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα, όπως ο Νίκος Φίλης ή ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις. «Πάγκος», πάντως, εκτιμάται πως υπάρχει για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από το φθινόπωρο του 2016 και εντεύθεν, αρκετά στελέχη και βουλευτές του κόμματος έχουν «μετρηθεί» σε δύσκολες πολιτικές και μιντιακές συνθήκες και το κυβερνητικό επιτελείο έχει σαφέστερη εικόνα για τις επιδόσεις, αλλά και για τις αντοχές τους. Παράλληλα, μένει να φανεί τις επόμενες μέρες, αν θα αποκατασταθεί και η αριθμητική εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στο κυβερνηση, αν και είναι δύσκολο για τον Πάνο Καμμένο να υπουργοποιήσει και άλλον βουλευτή (έχουν μείνει εκτός οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Κατσίκης και Λαζαρίδης), καθώς εγείρονται και ζητήματα εύρυθμης κοινοβουλευτικής λειτουργίας των ΑΝΕΛ.

Όπως και να έχει, πάντως, ο κ. Τσίπρας συγκαλεί σε αυτή τη φάση και τα κομματικά όργανα, με τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι, να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό και η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος.

Από εκεί και πέρα και με τη συνειδητοποίηση ότι οι διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα επίκεινται, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης σήμερα στρέφεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στη συνάντηση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εθνικούς διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ λίγο αργότερα αναμένεται και δήλωση του κ. Νίμιτς, ο οποίος πριν την έναρξη της προγραμματισμενης συνάντησης θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους δύο ειδικούς διαπραγματευτές. Μιλώντας, πάντως, στον ANT1 ο κ. Νίμιτς υποστήριξε πως θα προτείνει «νέα ονομασία», η οποία όμως δεν θα είναι πολύ μακριά από τις ιδέες που έχουν προταθεί τα τελευταία 25 χρόνια στη διαπραγμάτευση. Αποτίμησε, δε, το τρέχον momentum ως θετικό για την εξεύρεση μιας συμφωνίας, κάνοντας λόγο για τη διαφαινόμενη βούληση και των δύο κυβερνήσεων, ενώ εμμέσως πλην σαφώς είπε πως το όνομα που μπορεί να προκύψει θα έχει μέσα του τον όρο «Μακεδονία», ο οποίος άλλωστε υπάρχει και στην προσωρινή ονομασία πΓΔΜ που η Ελλάδα έχει αποδεχθεί στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider