Ο Νίμιτς έθεσε ψηλά τον πήχη για το ονοματολογικό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Νίμιτς έθεσε ψηλά τον πήχη για το ονοματολογικό

Η παραδοχή του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι είναι «μη ρεαλιστική η λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία», μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής του συνάντησης με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, αυτομάτως θέτει ψηλά τον πήχη, τόσο για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό όσο και για την κυβέρνηση, με δεδομένη τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος απορρίπτει διαρρήδην κάθε αναφορά στον εν λόγω όρο.

Τη θέση του κ. Καμμένου, πάντως, είχε επαναλάβει νωρίτερα χθες (ΣΚΑΪ), η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι ο κ. Νίμιτς «δεν αποφασίζει», απλώς προτείνει, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό να είναι ακόμα ανοιχτή. Άλλωστε, πηγές από τον μικρό κυβερνητικό εταίρο επιμένουν ότι ο κ. Καμμένος στηρίζει αναφανδόν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η διαπραγματευτική διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτή.

Είναι, πάντως, σαφές ότι η διατύπωση του κ. Νίμιτς έρχεται να ορίσει ουσιαστικά το πλαίσιο της διαδικασίας. Τον τόνο είχε δώσει ήδη το προηγούμενο διάστημα ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΝΤ1), όπου υπογράμμιζε κατά πάγιο τρόπο ότι θα καταθέσει μεν νέα πρόταση, η οποία όμως δεν θα είναι απολύτως καινοφανής και θα στηρίζεται σε στοιχεία που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 20 χρόνια, πλην όμως δεν αξιοποιήθηκαν λόγω των εκάστοτε πολιτικών συγκυριών. Μάλιστα, προ ημερών υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος είχε έρθει και στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους κ.κ. Κοτζιά και Κατρούγκαλο, είχε πει αμέσως μετά την επίσκεψή του σε σκοπιανά ΜΜΕ ότι η βασική κοινή συνισταμένη Σκοπίων και Αθήνας είναι η χρήση στην ονομασία του όρου «Μακεδονία» ή κάποιου παραγώγου του.

Από εκεί και πέρα, πάντως, πολύπειρες διπλωματικές πηγές, με τις οποίες το Insider.gr συζητούσε το θέμα, εξ αφορμής και της έναρξης ουσιαστικά της διαπραγματευτικής διαδικασίας χθες με τη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, εμφανίζονταν προσεκτικές ως προς τη δυναμική επίλυσης του ονοματολογικού, παρά το ότι αναγνώριζαν το «παράθυρο ευκαιρίας» που προσφέρεται στην τρέχουσα συγκυρία. «Πρέπει να δούμε έως πού φτάνει το όριο παραχωρήσεων της γείτονος», υπογράμμιζε διπλωματική πηγή που παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, δε, και η τοποθέτηση του ειδικού διαπραγματευτή της πΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του οποίου προϊστατο ο Νίκολα Γκρουέφσκι, και ο οποίος μιλώντας σε ΜΜΕ της γείτονος χώρας υπογράμμισε ότι οι προτάσεις Νίμιτς είναι "μακριά από το να είναι αξιοπρεπείς", ενώ και ο ΥΠΕΞ της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ υπογράμμισε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι πρέπει να υπάρχει διπλωματική και πολιτική ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Από εκεί και πέρα, η τοποθέτηση του κ. Νίμιτς δημιουργεί ένα τετελεσμένο και για τον κυβερνητικό συνασπισμό, με δεδομένη τη στάση του Πάνου Καμμένου. Το Σκοπιανό συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του κομματικού οργάνου για τις διεργασίες, τις συνομιλίες και τη δυναμική τους. Από την Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν, στη συνέχεια, την ανάγκη να υπάρξει «ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για το ζήτημα», με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση και τον πρωθυπουργό να καλεί τα μέλη του κομματικού οργάνου να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών. Πέραν της κοινωνικής παραμέτρου που δεν φαίνεται να επαληθεύεται στην πράξη, πάντως, είναι σαφής η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί της ανάγκης ύπαρξης «κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» για το ζήτημα, αν και η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση, αν δεν εναρμονιστούν οι γραμμές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Όσο για το ζήτημα των ΑΝΕΛ, ετέθη με τη σειρά του στην Π.Γ., πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν εκ νέου να υποβαθμίσουν το ζήτημα της διαφοροποίησής του, λέγοντας πως αφενός στηρίζει τον κ. Κοτζιά, αφετέρου έχει πει πως δεν θα μπει εμπόδιο, εφόσον υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην εγείρεται θέμα δεδηλωμένης. Βέβαια, υπογραμμίζεται ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Καμμένου, με στόχευση ένα πολιτικό κοινό που θέλγεται ακόμα από το Σκοπιανό, έχουν προκαλέσει ενόχληση στις τάξεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider