Ραντεβού κορυφής Τσίπρα-Ζάεφ σε αλπικό τοπίο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού κορυφής Τσίπρα-Ζάεφ σε αλπικό τοπίο

Η ώρα για το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ έφτασε σήμερα Τετάρτη, καθώς οι δύο άνδρες θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδος) και θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, με τον Μάθιου Νίμιτς να έχει ρίξει στο τραπέζι πιθανά ονόματα για την πΓΔΜ, ενώ είναι σαφές πως, μετά το ραντεβού, Αθήνα και Σκόπια θα έχουν σαφέστερη εικόνα της δυναμικής επίλυσης της εκκρεμότητας του ονοματολογικού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ραντεβού αυτού, καθώς ο κ. Ζάεφ θεωρείται μετριοπαθής και συναινετικός, ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η βούλησή του, προκειμένου να αρθεί η εκκρεμότητα με το όνομα της γείτονος είναι γνήσια και αυτό φάνηκε και από τη σπουδή του να προωθήσει τη λύση για δημοψήφισμα αναφορικά με πιθανές αλλαγές στο Σύνταγμα, προκειμένου να μην ακολουθήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με τις οποίες θα έχει πολιτικό πρόβλημα. Από την άλλη όμως, όπως προαναφέρθηκε, προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να αποτιμήσει τη δυναμική των πραγμάτων και αν, από το παράθυρο ευκαιρίας μπορούν να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για λύση, θα καταστεί σαφές, εφόσον και στην κυβέρνηση κατανοήσουν τα όρια παραχωρήσεων που έχει ο κ. Ζάεφ.

Είναι, άλλωστε, σαφές πως λεπτές κοινοβουλευτικές ισορροπίες δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην πΓΔΜ, με τον κ. Ζάεφ να στηρίζεται σε μια αναιμική πλειοψηφία και να έχει να αντιμετωπίσει και την κλιμακούμενη επιθετικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, από το οποίο προέρχονται τόσο ο Νίκολα Γκρουέφσκι, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη της γείτονος, όπως ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο ειδικός διαπραγματευτής για το ονοματολογικό Βάσκο Ναουμόφσκι.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει σε όσα έχει πει περί της ανάγκης εξεύρεσης συμφωνίας στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ειδική έμφαση στο εύρος χρήσης, erga omnes.

Από εκεί και πέρα, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε προ ημερών με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, όπου άσκησε «ωμή» πίεση στον κ. Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται η γείτονας να μπει στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν λυθεί η εκκρεμότητα του ονοματολογικού. Με άλλα λόγια, πίεσε τα Σκόπια να κάνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις στα ευαίσθητα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει και εν τέλει να ενταχθούν στη βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι για το οποίο επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον η πλευρά των ΗΠΑ.

Τούτων δοθέντων, η Αθήνα εκτιμά ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων» και ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να καταλάβει τα περιθώρια που έχει ο κ. Ζάεφ, προκειμένου να προκύψει ένας συμβιβασμός σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η οποία θεωρείται ευνοϊκή. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ικανοποίηση και για την απευθείας συνεννόηση με το ΥΠΕΞ της γείτονος και τον υπουργό κ. Ντιμιτρόφ. Βέβαια, στην κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι και δεν σπεύδουν να προκαταλάβουν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη, μπορεί ο κ. Τσίπρας να βρίσκεται στην Ελβετία, το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, κλιμακώνει την πίεση στη ΝΔ, ζητώντας της να λάβει σαφή θέση για το ονοματολογικό, στον απόηχο και του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. «Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση που εκφράζει στο ακόλουθο βίντεο η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ;», διερωτάτο το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενο σε βίντεο από το 2008, με το οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται να συζητά την ονομασία «Νέα Μακεδονία». Παράλληλα, όμως, πέραν της προσπάθειας πολιτικής έκθεσης της ΝΔ, ενδιαφέρον έχει για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, αναφορικά με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στο συλλαλητήριο. «Ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματος του, όχι την κυβερνητική θέση» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, προειδοποιώντας, μάλιστα, τους ΑΝΕΛ να είναι πιο προσεκτικοί. «Θα έλεγα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, παρόλο που σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, σε μια ενδιαφέρουσα προειδοποίηση προς τη μεριά των ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider