Και τώρα η μπάλα στους Σκοπιανούς

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και τώρα η μπάλα στους Σκοπιανούς

Η μπάλα περνά τώρα στους Σκοπιανούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, καθώς ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την Αθήνα, βρίσκεται από σήμερα στην πΓΔΜ μετά την Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της γείτονος.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Νιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε, δε, χθες σε σύντομη δήλωσή του πως «είχαμε καλές συζητήσεις στην Αθήνα και ελπίζω πως το ίδιο θα γίνει και εδώ».

Η αλήθεια είναι πως ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ φτάνει για συνομιλίες στα Σκόπια έχοντας στις βαλίτσες του τις πρώτες σκέψεις του Νίκου Κοτζιά, τόσο για την ονομασία, όσο και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία θα συνοψίζονται στο γνωστό πλέον Σύμφωνο που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν, εντός του Φεβρουαρίου. Είναι, δε, συγκλίνουσες οι πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά προκρίνει την ονομασία Gornamakedonija, ενιαία, αμετάφραστη και στα σλαβικά, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Κοτζιάς τη Δευτέρα (ΕΡΤ1). Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε συμφωνία για το ονοματολογικό, καθώς η κυβέρνηση της πΓΔΜ ξεκινά από διαφορετική αφετηρία, ενώ και τα όρια παραχωρήσεών της ορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης.

Είναι, όμως, σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πέρα από συγκεκριμένες τροχιοδεικτικές ημερομηνίες. Αυτό απορρέει τουλάχιστον από τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει εκ των υστέρων τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στη γείτονα για αναθεώρηση του Συντάγματος και να επιχειρεί να υπερκεράσει τον σκόπελο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Με τη σειρά του, πάντως, και ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να επιδείξει ευελιξία, ρίχνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, αν και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον συνασπισμό του, με δεδομένη τη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου από το αλβανόφωνο DUI Αλί Αχμέτι, την οποία εξέφρασε και στην Καθημερινή της Κυριακής. Από την άλλη, ο κ. Ζάεφ, ο οποίος και στο παρασκήνιο επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης του δημοψηφίσματος για να ξεπεραστεί ο κοινοβουλευτικός σκόπελος της αναθεώρησης, το θεωρεί ως ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου το Σύνταγμα να μην αλλάζει κατά βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης. «Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές ότι η κινητικότητα τόσο σε Αθήνα όσο και σε πΓΔΜ εντείνεται, με την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα αναγνωριστικά βήματα που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες-υπερβαίνοντας τον χρονικό στόχο του Ιουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ-, με εναλλακτικά σχέδια να έρχονται στο προσκήνιο, όπως αυτό που ανέφερε χθες το Insider.gr περί της επιδίωξης διαμόρφωσης ενός προσχεδίου συμφωνίας και ισχυρών δεσμεύσεων της πΓΔΜ, με βασικό όχημα το Σύμφωνο Κοτζιά, έως ώτου η πΓΔΜ μπορέσει να πραγματοποιήσει τις συμφωνηθείσες αλλαγές στο Σύνταγμά της και στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider