Ψηλά την υπόθεση της Novartis αναμένεται να σηκώσει από εδώ και πέρα το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικούς επιτελείς να εκτιμούν ότι θα είναι θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Υπό αυτό το πρίσμα, μετά τη μακρά σύσκεψη που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η δικογραφία της Novartis που εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα παίρνει σήμερα τον δρόμο για τη Βουλή.
Τον τόνο έδωσαν, πάντως, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι δύο υπουργοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens» και επισήμανε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να «εκτοξευθεί» η φαρμακευτική δαπάνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε ποσοστά διπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχολίασε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη που εξέφρασε ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι δεν υπάρχουν παραγεγραμμένα αδικήματα στην υπόθεση, προσθέτοντας ότι στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ' ευκαιρία αυτής.
Με την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε ένα πεδίο που θεωρεί προνομιακό γι’ αυτή, αυτό δηλαδή της διαφθοράς και της διαπλοκής, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να κινείται με ταχείς ρυθμούς. Κάπως έτσι, σήμερα διαβιβάζεται η δικογραφία στη Βουλή και στη συνέχεια θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, καθώς η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζονται στο πόρισμα της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Είναι, πάντως, σαφές πως η Βουλή το επόμενο διάστημα θα μετατραπεί σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, ενώ συμπτωματικά για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η κατάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία.
Όσο για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε πολιτικό επίπεδο για την υπόθεση, πυκνώνουν οι πληροφορίες στο πολιτικό παρασκήνιο για πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση. Το ενδεχόμενο ένταξης της υπόθεσης στην Εξεταστική για την Υγεία δεν προκρίνεται, καθώς έχει γίνει διερεύνηση επί της ουσίας της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται μόνο στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να προκριθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία, υπενθυμίζεται, πως μπορεί να αποφασιστεί μετά από αίτηση 30 βουλευτών και μυστική ψηφοφορία για κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Αντίδραση από πολιτικά πρόσωπα και ΝΔ
Από εκεί και πέρα, πάντως, η αντίδραση από μέρους των πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται είναι οξύτατη. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έκαναν λόγο για συκοφαντία σε οξείς τόνους, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για «πολιτική στοχοποίηση», ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι ήταν αναρμόδιος για την τιμολόγηση του φαρμάκου την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε από την κοπή της πίτας του στο Κάραβελ ότι «οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες». Μάλιστα, η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης της υπόθεσης, με την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία Αθηνών, αλλά και η φράση του Σταύρου Κοντονή περί «εντολής του πρωθυπουργού» για διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, πυροδότησαν περαιτέρω το κλίμα.
«Η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους», τόνιζαν από τη ΝΔ και προσέθεταν ότι «στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».