Τη στιγμή που οι θεσμοί πιέζουν έως το τέλος Μαρτίου όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν εξασφαλίσει και επιλέξει τον οικογενειακό τους γιατρό, η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις 2.800 γιατρών που θα καλύψουν τις θέσεις, φέρεται να πέφτει σε τέλμα.
Χθες, έληξε η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών -μετά και την παράταση- κυμαίνεται μεταξύ 30% - 40%, δηλαδή μόλις 1.100 αιτήσεις.
Όπως έχουν ανακοινώσει Ιατρικοί Σύλλογοι, οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών που κινούνται στα 70 λεπτά μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα, αλλά και το δεσμευτικό ωράριο στα ιδιωτικά ιατρεία, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για τη συνεργασία των γιατρών με το Δημόσιο.
Γεγονός βέβαια που δείχνει πως το εγχείρημα του οικογενειακού γιατρού αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πονοκεφάλους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η μοναδική ελπίδα των υπεύθυνων είναι να συσσωρεύσουν περισσότερες από 2.000 αιτήσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέσω ΕΛΤΑ.
Οι 2.800 οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποτελέσουν βασικό πυλώνα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα, καλύπτοντας πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες σε περιοχές που δεν θα λειτουργούν ΤΟΜΥ. Αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται, αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.