Επιχείρηση αποκλιμάκωσης με μηνύματα αποφασιστικότητας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση αποκλιμάκωσης με μηνύματα αποφασιστικότητας

Επιχείρηση κατευνασμού είναι σε εξέλιξη στον ελληνοτυρκικό άξονα μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ και την έλλειψη νέας κλιμάκωσης από μεριάς Τουρκίας χθες. Είναι σαφές, πάντως, πως το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί την υπάρχουσα κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και γι’ αυτό, πέραν της επικοινωνίας που υπήρξε μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στείλει και ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, πηγαίνοντας σήμερα το πρωί στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού, σε μια κίνηση με προφανή συμβολισμό.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα αξιολογεί ως βαρύνουσας σημασίας και τα μηνύματα που εστάλησαν από ευρωπαίκής μεριάς προς την Τουρκία, με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να επισκέπτεται μάλιστα σήμερα και το Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. «Τάσσομαι αυστηρά κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας», σχολίασε την Τετάρτη ο κ. Γιουνκέρ, σχετικά με την προχθεσινή ένταση στα Ιμια,. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε καλέσει την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ε.Ε. και αντ 'αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

Από τη μεριά του, πάντως, και σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, καθώς το επεισόδιο συνέπεσε με την παρουσία του στις Βρυξέλλες, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια του ανεκτού. «Για αυτό το λόγο ενημερώθηκε το στρατιωτικό συμβούλιο, ότι η Τουρκία, πέραν των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εδάφους. Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Καμμένος.

Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική προσέγγιση είναι αυτή του κατευνασμού, καθώς η αναθέρμανση του μετώπου με την Άγκυρα σε μια συγκυρία που είναι ανοιχτή σειρά εθνικών θεμάτων δεν είναι ευκταία. Από την άλλη, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να δοθεί και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Γι’ αυτό και επελέγη ο πρωθυπουργός να πάει σήμερα το πρωί στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Ο πρωθυπουργός Α θα έχει σύσκεψη στις 10 το πρωί με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στα στελέχη του, όπου αναμένεται να εκπέμψει σημαντικά μήνυματα με αποδέκτες και τους γείτονές μας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επέμεινε και χθες σε μήνυμα περί της μη αναθεώρησης και επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αντικείμενο που είχε αποτελέσει και τη διελκυστίνδα μεταξύ του κ. Παυλόπουλου και του κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου, προ δύο μηνών, στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider