Περισσότερο από 32% μειώθηκε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο 2012-2017, όσον αφορά τα φάρμακα που διατίθενται στα φαρμακεία (όχι τα νοσοκομειακά), σύμφωνα με έρευνα του του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ωστόσο, όπως φάνηκε, οι «εκπτώσεις» αυτές είχαν αντίκτυπο και στους έλληνες ασθενείς, καθώς με τις περικοπές που έκαναν στις δαπάνες οι κυβερνήσεις, μειώθηκε και το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ασθενείς «δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας» και επιπλέον «είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, ειδικά όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα». Ένα ακόμη μελανό σημείο που αναδεικνύει η παρούσα έρευνα, είναι ότι οι ασθενείς προσπαθούν να βάλουν προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς παραμελούν όσο μπορούν την υγεία του και επισκέπτονται γιατρό και νοσοκομείο όταν πλέον το πρόβλημά τους είναι αρκετά σοβαρό. Στα στάδια αυτά η αντιμετώπιση είναι πολύ πιο δύσκολη και φυσικά έχει πολύ υψηλότερο κόστος. Τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν προτεραιότητα την πρόληψη, στην Ελλάδα οι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία όταν βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Το 56% δηλώνει ότι έχει μειώσει τις επισκέψεις στο γιατρό, ενώ το 39% έχει μειώσει τις δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνει και δεν εκτελεί τις συνταγές, καθώς δεν έχει χρήματα να πληρώσει τη συμμετοχή στα φάρμακα, η οποία επίσης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 33% αναβάλει διαγνωστικές εξετάσεις και το 14% φτάνει στο σημείο να αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο.
Ανασφάλεια έχει δημιουργήσει στους ασθενείς όχι μόνο η περιστολή των δαπανών στην υγεία, αλλά και οι γενικότεροι χειρισμοί του υπουργείου Υγείας. Οι σπασμωδικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης φαρμάκων, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της αλλαγής χορήγησης ογκολογικών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία των φαρμακείων, άφησε ακάλυπτους ανθρώπους με καρκίνο, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία η μείωση του προϋπολογισμού, στερεί την κανονικότητα χορήγησης φάρμακων και εμπλέκει σε διαδικασίες ταλαιπωρίας χρονίως πάσχοντες, όπως οροθετικά άτομα.
Την ίδια περίοδο η δαπάνη των νοικοκυριών μετατοπίστηκε στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα από τα 103,6 ευρώ που είναι η μέση μηνιαία δαπάνη ανά νοικοκυριό, το 34,4% αφορά φάρμακα και το 31,6% την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών, έναντι το 12,7% για οδοντιατρικές ή άλλες ιατρικές υπηρεσίες που είχαν μεγαλύτερο μερίδιο το 2009.
Η κατάσταση θα ήταν τελείως ανεξέλεγκτη το 2017 αν η φαρμακοβιομηχανία δεν κάλυπτε το 24% (με μεθόδους rebate και clawback) των φαρμάκων που δίνονται από τα φαρμακεία και το 36% των φαρμάκων που χορηγούνται από τα νοσοκομεία.
Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Medi Mark.