Στη Θεσσαλονίκη προσγειώνεται σήμερα Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Κι αν όπως και την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεν ήρθε σε επαφή με τους διαδηλωτές, δεδομένου ότι η διαβαλκανική σύνοδος έγινε σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Μόνο που η ομιλία του στη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους βιομηχάνους και τις ερωτήσεις τους για τις οικονομικές και εμπορικές τους συναλλαγές με την πΓΔΜ.
Αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας θα αφιερωθεί και πάλι στις διεθνείς του υποχρεώσεις. Πρώτη στάση είναι το Λονδίνο - επίσης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες - αφού εκεί διεξάγεται η σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου», στην οποία προσκαλείται για πρώτη φορά και η Ελλάδα, καθώς δεν θα έχει αντικείμενο μόνο την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αλλά και της πΓΔΜ και της Αλβανίας. Όπερ σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα έχει το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ζόραν Ζάεφ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και Πέμπτη.
Σε αυτήν, το παρών θα δώσει τελικά και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν έχουν λάβει πρόσκληση τα Σκόπια και ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μη φανεί ανακόλουθος με τη διαφωνία του για το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός ούτως ή άλλως ότι η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ πηγαίνει για τον Ιανουάριο του 2019 δίνει στον υπουργό Άμυνας και τους ΑΝΕΛ, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση μια βαθιά ανάσα και παράταση ζωής τουλάχιστον έως τότε - εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει διαφορετικά το φθινόπωρο, γι' άλλους λόγους.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θεωρείται πάντως εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική πλευρά και για ένα ακόμη ζήτημα: την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Έρντογαν, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα βάζει επίσημα στο τραπέζι το ζήτημα της διασύνδεσης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων με αυτή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο τις υπόνοιες ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να ζητήσει ανταλλαγή τους.