Νέα κομματική δομή στη μάχη προς τις εκλογές

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κομματική δομή στη μάχη προς τις εκλογές

Με μεγαλύτερη έμφαση στον κομματικό οργανισμό, ο οποίος αναδιαρθρώνεται, θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εκλογές, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, υπό τον πρωθυπουργού, στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Από τη στιγμή που για τη θέση του γραμματέα του κόμματος επελέγη ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ήταν σαφές ότι, ενόψει εκλογών, ο πρωθυπουργός ήθελε να υπάρξει μετατόπιση δυνάμεων και προς το κόμμα, ώστε να οργανωθεί εκ νέου και να μπορέσει να λειτουργήσει ο μηχανισμός καλύτερα.

Υπό αυτό το πρίσμα και προκειμένου να μην χρειάζονται αλλεπάλληλες συζητήσεις, αλλά και να λαμβάνονται αποφάσεις πιο γρήγορα, και με δεδομένη την πρόθεση του Μαξίμου να δουλέψει σε πιο στενή συνεργασία με την Κουμουνδούρου, μια σημαντική αλλαγή θα είναι η δημιουργία ενός νέου, κεντρικού οργάνου, της αναβαθμισμένης Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία θα υπάγονται το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το Πολιτικό Συμβούλιο που είχε δημιουργηθεί, προκειμένου να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ Μαξίμου και κόμματος. Ομολογουμένως, η λειτουργία του Π.Σ. δεν επέφερε κάποια δραματική αλλαγή στον τρόπο που λαμβάνονταν αποφάσεις, ούτε μείωσε την ανά καιρούς γκρίνια κομματικών στελεχών του κόμματος για το έλλειμμα πληροφόρησης αναφορικά με τις αποφάσεις και τις δράσεις που προγραμματίζονταν σε επίπεδο πρωθυπουργικής ομάδας.

Στην κατεύθυνση, όμως, της ενίσχυσης του κόμματος, τα επιμέρους όργανα ενοποιούνται, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή, οι συμμετέχοντες στην οποία θα προκύψουν μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, στις 5 και 6 του μήνα.. Κατά πληροφορίες, στο νέο όργανο θα μετέχουν «βαριά» ονόματα, εν ενεργεία, δηλαδή, υπουργοί με σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως άλλωστε συμμετέχουν και σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, σηματοδοτώντας τη βαρύτητα που αποδίδεται στη λειτουργία του κομματικού οργανισμού.

Από εδώ και πέρα, δε, το νέο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, υπό την εποπτεία του Πάνου Σκουρλέτη θα ξεκινήσει την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες εκλογές, με το σενάριο των τριπλών καλπών τον Μάιο να δημιουργεί από τώρα την ανάγκη για προετοιμασία στο μέτωπο τόσο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, πέρα από των εθνικών. Υπό αυτό το πρίσμα, θα αναζητηθούν σε πρώτη φάση πρόσωπα και με ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου τα πρόσωπα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές , όπου άκρως ενδιαφέρουσα είναι η στρατηγική που θα επιλέξει το κυβερνών κόμμα, με το κυρίαρχο σενάριο να το θέλει να επιλέγει στήριξη αρκετών υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ώστε να δημιουργηθεί μια προοδευτική συμμαχία, σε έναν χώρο, δε, όπου το κυβερνών κόμμα παραδοσιακά έχει μικρά ερείσματα. Παράλληλα, δοθέντων και των διεργασιών στην ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Σοσιαλιστές, θα ξεκινήσουν και στον ΣΥΡΙΖΑ οι προετοιμασίες για τις Ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider