Ο Τσίπρας σε Βερολίνο και Παρίσι εν μέσω ευρωπαϊκών ανακατατάξεων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τσίπρας σε Βερολίνο και Παρίσι εν μέσω ευρωπαϊκών ανακατατάξεων
Σε μια περίοδο σημαντικής αναταραχής στο ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα, ο πρωθυπουργός πηγαίνει στο Βερολίνο και το Παρίσι το ερχομενο Σαββατοκύριακο.

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στο ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει να συστηματοποιεί τα ραντεβού του με φόντο και τις εξελίξεις ενόψει ευρωεκλογών, μιας και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα να ανήκει στην Κ.Ο. της Ευρωαριστεράς, αλλά φλερτάρει με τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία, όμως βρίσκεται υπό σημαντική πίεση.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, αναμένεται να δώσει το επόμενο Σάββατο το παρών στο Βερολίνο σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το γερμανικό SPD, προκειμένου να συζητήσει για το πολιτικό του πρόγραμμα και τις προτεραιότητες του κόμματος το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι το SPD καταγράφει σερί ιστορικών αποτυχιών σε εκλογές στα γερμανικά κρατίδια, ενώ και σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει υποχωρήσει στο δημοσκοπικό χαμηλό του 15%, με κεντρικά στελέχη του να προβληματίζονται όσον αφορά την προοπτική παραμονής του κόμματος στον συνασπισμό υπό την κ. Μέρκελ, με δεδομένο ότι το CDU θα στρίψει προς τα δεξιά με τη νέα του ηγεσία. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, θα είναι από κοινού με τον δημοφιλή Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ επίσημοι καλεσμένοι των Σοσιαλδημοκρατών, με τον κ. Σάντσεθ να έχει κυβερνά με την κοινοβουλευτική στήριξη και των αριστερών Podemos, τους οποίους έχει καταφέρει να αποδυναμώσει πολιτικά με την αριστερή του στροφή, όπως στο θέμα της ψήφισης ενός σημαντικά αυξημένου κατώτατου μισθού.

Η αλήθεια, πάντως, είναι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για το τι γίνεται στη Γερμανία, αν και εκτιμάται ότι υπάρχει το μαξιλάρι της διάχυσης ψήφων προς τους Πράσινους που θεωρούνται αστικό κόμμα που μπορεί να λειτουργήσει ως μπαλαντέρ σε συνασπισμούς. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί διαύλους με τους Ευρωπαίους Πρασίνους, από την εποχή που ο κ. Τσίπρας ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν το 2014 και είχε έρθει κοντά με τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ που ακόμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Μετά το Βερολίνο, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί και στο Παρίσι, όπου είναι καλεσμένος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις εκδηλώσεις με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 ετών από την ολοκλήρωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μένει να οριστικοποιηθεί, αν ο πρωθυπουργός θα έχει κάποιο τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να πιέζεται στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά στην Ευρώπη θεωρείται ισχυρός πόλος, λόγω της αποδυνάμωσης Μέρκελ και της προαναγγελθείσας αποχώρησής της από την Καγκελαρία τα επόμενα χρόνια. Σημειωτέον, ο κ. Μακρόν είναι σε συζήτηση με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία ενόψει Ευρωεκλογών, ενώ δεν πρέπει, μετεκλογικά, να αποκλειστεί το σενάριο της τριπλής συνεννόησης ΕΛΚ-Σοσιαλιστών-Φιλελευθέρων, προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της επιρροής των εκλογικά ενισχυμένων ευρωσκεπτικιστών στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider