Πίεση διαρκείας με όχημα τους φακέλους της Υγείας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πίεση διαρκείας με όχημα τους φακέλους της Υγείας
Η κυβερνητική πλειοψηφία κλιμακώνει την πίεση στην αντιπολίτευση με όχημα τις υποθέσεις διαφθοράς.

Με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του πρώτου από τον τετράλογο της πλειοψηφίας στον απόηχο των 18μηνων εργασιών της Εξεταστικής για την Υγεία που ξεκίνησε το 2017, η κυβέρνηση επιδιώκει να συντηρήσει την πίεση προς την αντιπολίτευση, μέσω κεντρικών πολιτικών προσώπων, όπως οι πρώην υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος και, δευτερευόντως, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος δεν έχει μπει κατά μείζονα τρόπο στο στόχαστρο του κυβερνώντος κόμματος.

Η επαναφορά της συζήτησης σε θέματα ηθικής τάξεως για την κυβέρνηση θεωρείται σημαντική, προκειμένου να υπάρχει μια διαρκής υπόμνηση στους πολίτες ως προς τα πεπραγμένα του παλαιού πολιτικού συστήματος που αντικατέστησε στις αρχές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Θεωρείται, δε, σαφές ότι, ως τον χρόνο των εκλογών, τα θέματα διαφθοράς θα είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, με εξελίξεις να αναμένονται εντός των επόμενων μηνών τόσο στην υπόθεση Novartis, όσο και στην υπόθεση με τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να αναδείξουν και την υπόθεση με την εύρεση σημαντικών εγγράφων που αγνοούνταν στο υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου με συνεντεύξεις της να αποκαλύπτει ότι τα έγγραφα που ευρέθησαν αξιολογούνται ως σημαντικά για τη διερεύνηση του τι έγινε στο ΚΕΕΠΛΝΟ τα προηγούμενα χρόνια, καίτοι πολιτικά πρόσωπα από τη μεριά της αντιπολίτευσης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής κριτικής γι’ αυτή την υπόθεση, απορρίπτουν τα δημοσιεύματα για «κρύπτη στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ» ως «αστειότητες».

Όπως και να έχει, για το κυβερνών κόμμα, το κουβάρι των αποκαλύψεων έχει μόλις ξεκινήσει και το ίδιο ισχύει για την ένταση της πολιτικής πίεσης. Άλλωστε, εκκρεμούν ακόμα τρία βασικά μέρη του πορίσματος για τις εργασίες της Εξεταστικής, με μείζονα θέματα επί τάπητος, όπως η τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο, το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τις αρθροσκοπήσεις. Βέβαια, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης συνέστησε χθες στη Βουλή αυτοσυγκράτηση και υπομονή, αν και ο ίδιος έσπευσε να «ξεκόψει» τα σενάρια που διακινούνταν όλες τις προηγούμενες μέρες για το ενδεχόμενο σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής. Βεβαίως, αυτή η κατεύθυνση ουδόλως διαψευδόταν από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή, δε, η εξέλιξη, με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιστρέφει την υπόθεση για τα κατονομαζόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικαιοσύνη, όπως έγινε με την περίπτωση της Novartis, δίνει στην αντιπολίτευση τη λαβή να κάνει λόγο για «φιάσκο» και για αδυναμία τεκμηρίωσης των κατηγοριών που εκτοξεύονται εδώ και μήνες προς πολιτικά πρόσωπα από τους κόλπους της αντιπολίτευσης με απτά στοιχεία. Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε «επιχείρηση λάσπης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider