Τσίπρας-Ιερώνυμος σφράγισαν ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τσίπρας-Ιερώνυμος σφράγισαν ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης
Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η κυβέρνηση δείχνει να έχει βρει modus operandi με την Εκκλησία.

Πριν από περίπου έναν μηνα, ένα μυστικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έγινε γνωστό. Ήταν δύσκολες ημέρες εκείνες για την κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας είχε καταφέρει να βρει χρόνο να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες, είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ραντεβού είχε κάποια εξήγηση.

Έτσι, οι κ.κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος προέβησαν σε σημαντικές ανακοινώσεις, με τη σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας να μπαίνει σε νέα φάση. Πλέον, οι ιερωμένοι δεν θα λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, αν και το κράτος θα συνεχίσει να παρέχει τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους. Βέβαια, αρμοδιότητα της Εκκλησίας θα είναι η εν λόγω μισθοδοσία από εδώ και πέρα, η οποία θα υπόκειται και σε προσαρμογές, ανάλογα με αυτές που γίνονται στον δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία, όμως, δεν θα δύναται να δημιουργεί νέες οργανικές θέσεις, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση, καθώς αυτή θα παραμένει σταθερή.

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο έχει να κάνει με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που ήταν διαμφισβητούμενη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Για την αξιοποίησή της θα συσταθεί ένα νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο θα ενσωματώσει και την υφιστάμενη Εταιρεία Αξιοποίησης και θα διοικείται από πενταμελές Δ.Σ.: δύο μέλη θα ορίζονται από την Εκκλησία, δύο από την Πολιτεία και ένα θα είναι κοινής αποδοχής. Παράλληλα, κατ’ αυτό τον τρόπο επιλύονται και οι εκκρεμότητες που υπήρχαν εδώ και καιρό μεταξύ των δύο μερών, με αμφότερα να προσανατολίζονται σε από κοινού διαχείριση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας προς αμοιβαίο όφελος.

Κατά πληροφορίες, τεχνικές ομάδες τόσο από την Εκκλησία όσο και από το Δημόσιο βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε στενή συνεργασία, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική φόρμουλα της νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα ρυθμίζει τα ανωτέρω ζητήματα. Σημειωτέον, ότι οι ανακοινώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου έτυχαν της θετικής επί της αρχής ανταπόκρισης και της ΝΔ.

Βεβαίως, είναι σαφές ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα…χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, έστω και αν η κυβέρνηση προωθεί την έννοια της «θρησκευτικής ουδετερότητας» του Κράτους στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Εκκλησία, άλλωστε, από τη στιγμή που δεν θίγεται το προοίμιο του Συντάγματος ή άλλα βασικά άρθρα, όπως το 16 παρ. 2, όπου γίνεται λόγος για διαμόρφωση «εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης».

Από την άλλη, σφυρηλατείται μια σταθερή και λειτουργική σχέση με την Εκκλησία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές προσλαμβάνουσες. Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και με φόντο τις αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν προοιωνίζεται σφοδρή αντιπαράθεση Εκκλησίας-κυβέρνησης, με τις δύο πλευρές να δείχνουν να έχουν βρει ένα modus operandi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider