Με τις εκλογές να μην απέχουν και πολύ, η κυβέρνηση κάνει σαφή προσπάθεια να διαμορφώσει μια «θετική ατζέντα», η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παροχές, αλλά και προσλήψεις, μεταξύ των μέτρων «ανακούφισης» που σχεδιάζονται.
Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη χθεσινή εορταστική εκδήλωση για την Πολεμική Αεροπορία στο Μέγαρο Μουσικής, προκειμένου να προαναγγείλει την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την απόδοση 820 εκ. ευρώ ως αναδρομικά σε σειρά κοινωνικών ομάδων σήμερα στη Βουλή. Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες περιλαμβάνονται οι ένστολοι, οι δικαστικοί, δάσκαλοι, γιατροί και πυροσβέστες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ, επειδή έχει την πολιτική βούληση, όχι όπως προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τίποτε, παρά το ότι και επί των ημερών τους είχαν εκδοθεί-θεωρητικά-δεσμευτικές δικαστικές αποφάσεις.
Η νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση των αναδρομικών που κατετέθη στη Βουλή αργά χθες το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είχε προοικονομήσει το μπαράζ νομοσχεδίων με θετικό αποτύπωμα, στο οποίο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καλούνται να λάβουν θέση δημοσίως και επωνύμως.
Βεβαίως, παρά τα πολιτικά οφέλη, στα οποία η κυβέρνηση προσδοκά από την επιστροφή ενός σημαντικού ποσού σε κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ελλοχεύει κίνδυνος μπαράζ δικαστικών αποφάσεων που θα φέρνει την κυβέρνηση προ τετελεσμένων ως προς την επιστροφή μεγάλων ποσών, ιδίως σε συνταξιούχους, με δεδομένο ότι στα δικαστήρια εκκρεμούν τελικές αποφάσεις για μια σειρά μνημονιακών νόμων, μεταξύ των οποίων και για τον νόμο Κατρούγκαλου.
Από εκεί και πέρα, όμως, πέρα από την προσπάθεια να ενισχυθεί το θετικό κυβερνητικό αφήγημα με τη νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά και την αποδοσή τους ως τα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση καταρτίζει και το συνολικό πακέτο με τις διατάξεις που θα έρθουν προς ψήφιση έως το τέλος του χρόνου. «υπάρχει μια σειρά τροπολογιών και νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα έρθουν μέχρι και την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Μιλάμε για την ρύθμιση για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και φυσικά θα παρθούν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και οι οποίες δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως είναι τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και Ειδική Αγωγή, όπως φυσικά και το επίδομα ενοικίου», υπογράμμισε χθες συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Τζανακόπουλος, όμως, χθες άφησε και ανοιχτό παράθυρο για 10.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο, από το 2020 και μετά, μιας και έχει γίνει ο προγραμματισμός για το 2019. Πρακτικά, αυτό που αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος είναι ότι η αποχώρηση των 10.000 ιερωμένων που λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και η ύπαρξη του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση» που ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος, σε συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια να κάνει προσλήψεις στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε άλλους ζωτικούς τομείς του κοινωνικού κράτους. Αυτό που, όμως, δεν είναι σαφές είναι πώς θα εφαρμοστεί ο κανόνας 1/1, όταν το δημοσιονομικό κόστος για τους ιερείς παραμένει ίδιο, ακόμα και αν παύουν να έχουν το status του δημοσίου υπαλλήλου, με αποτέλεσμα οι νέες προσλήψεις να έχουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.