Οι μετεκλογικές προσλήψεις και το δίλημμα για τον Καμμένο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μετεκλογικές προσλήψεις και το δίλημμα για τον Καμμένο
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε 10.000 επιπλέον προσλήψεις στο δημόσιο για το 2020, ενώ περιέγραψε το δίλημμα για τον Πάνο Καμμένο ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν υπήρχαν απορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε 10.000 επιπλέον προσλήψεις το 2020, με αφορμή την αποχώρηση από το μητρώο των δημοσίων υπαλλήλων των ιερέων, μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας για τον τρόπο μισθοδοσίας τους, κατέστη απόλυτα σαφής δια στόματος Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας (Alpha), ουσιαστικά, περιέγραψε προκηρύξεις χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Για το 2019, τα δεδομένα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Θα υπάρξουν 8.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, συνεπώς, η κυβέρνηση με βάση τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση» που ισχύει μετά το τέλος του Μνημονίου, μπορεί να προβεί σε περίπου 8.000 προκηρύξεις θέσεων μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει περίπου 7.000 θέσεις στην ειδική αγωγή και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έχοντας διασφαλίσει τους πόρους για να καλύψει την επιπρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Για το 2020, όμως, τα πράγματα ήταν ασαφή, παρά την προαναγγελία του κ. Τζανακόπουλου. Και αυτό γιατί, ο κανόνας «1 προς 1» δεν θα μπορούσε να ισχύει ακριβώς στην περίπτωση των ιερέων. Και αυτό γιατί, μπορεί τεχνικά να μην θεωρούνται από ένα σημείο και μετά δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται από τον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού, αλλά η δαπάνη των περίπου 200 εκ. ετησίως θα εξακολουθεί να βαρύνει τη γενική κυβέρνηση, έστω και υπό μορφή επιχορήγησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με άλλα λόγια, μπορεί να προβλέπονται για το 2020 8.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να κάνει 18.000 προσλήψεις, εκμεταλλευόμενη την απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των ιερέων.

Είναι δεδομένο ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, αλλά ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει τους πόρους για την κάλυψη αυτού του δημοσιονομικού κόστος. Υπογράμμισε, δε, ότι, εφόσον όλα πάνε με βάση τους σχεδιασμούς, από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το κοινό Ταμείο που δημιουργείται με την Εκκλησία της Ελλάδος, το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να βρίσκει από εκεί τους πόρους για την κάλυψη της μισθοδοσίας των ιερέων.

Μέχρι, πάντως, να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και να αποφέρει έσοδα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από άλλες πηγές τους πόρους για να καλύψει το μισθολογικό κόστος των επιπλέον προσλήψεων. Αυτό, δε, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η προαναγγελία των εν λόγω προσλήψεων, ακόμα και αν οι θέσεις προκηρυχθούν εντός του 2019, αφορά την περίοδο μετά τις εκλογές. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στην κάλπη των ευρωεκλογών και, φυσικά, θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες επέμεινε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Γιατί, μπορεί να αναγνώρισε ότι ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή, αλλά άφησε παράθυρο συνέχισης της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα δίλημμα για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. «Πιστεύω, γιατί ξέρω τον Καμμένο και την ψυχολογία του, ότι σε αυτό το κρίσιμο δίλημμα θα πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας, αποσυνδέοντας, επί της ουσίας, την στάση των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών από την προοπτική παραμονής τους στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider