Συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας: Eνώνει την κυβέρνηση, διχάζει τους ιερείς

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας: Eνώνει την κυβέρνηση, διχάζει τους ιερείς
Η συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας δημιουργεί αναταράξεις στην Ιερά Σύνοδο και έντονη ενόχληση στο Πατριαρχείο.

H συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των ιερεών και την εκκλησιαστικά περιουσία που σφραγίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, ενώ φαίνεται πως δεν αποτελεί σημείο ρωγμής για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και αυτό γιατί, παρά την πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθεση στάση τους σε θέματα Εκκλησίας και κοινωνικών δικαιωμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνενοήθηκαν για την τελική μορφή της συμφωνίας, με τον Πάνο Καμμένο να μην έχει πρόβλημα, εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος ήταν σύμφωνος. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί για τις τελευταίες λεπτομέρειες, πριν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού για να σφραγίσουν τη συμφωνία, της οποίας είχε προηγηθεί πολύμηνη προεργασία από κυβερνητικά και ιερατικά κλιμάκια.

Αν μη τι άλλο, όμως, ο δρόμος μέχρι την τελική της επικύρωση στους κόλπους της ιεραρχίας δεν είναι χωρίς αναταράξεις, ενώ ενοχλημένο εμφανίζεται το Οικονουμικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει υπό την εποπτεία του αρκετές εν Ελλάδι Μητροπόλεις αλλά και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρωί της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στο γραφείο του τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το Σάββατο το πρωί πέρασε την πύλη του Φαναρίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, έστω και αν συνεργάτες του έκαναν λόγο για ένα ραντεβού που είχε προγραμματιστεί πριν την ανακοίνωση της Συμφωνίας. Η Εκκλησία της Κρήτης, δε, με ανακοίνωσή της εκφράζει ρητή διαφωνία και με τη συνταγματική κατοχύρωση της «θρησκευτικής ουδετερότητας» του κράτους, αλλά και με το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Κατά τα άλλα, πέραν της αρνητικής στάσης του Φαναρίου που ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόνοια για το τι μέλλει γενέσθαι με τις Μητροπόλεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που λαμβάνει χώρα εκτάκτως αυτή την Παρασκευή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και διάφοροι Μητροπολίτες έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση υπέρ ή και εναντίον της συμφωνίας.

Έμπειροι παρατηρητές των εκκλησιαστικών ισορροπιών εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει από τη ΔΙΣ, έστω και με αντιδράσεις. Άλλοι, όμως, προδιαγράφουν επικράτηση των επικριτών της συμφωνίας στις εσωτερικές διεργασίες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων αρκετά σκληρό, ώστε η συμφωνία να «τσακίσει». Μάλιστα, οι αντιδράσεις είναι ισχυρές, όχι μόνο από επιφανείς Μητροπόλίτες, αλλά και από τη μεγάλη μερίδα του κλήρου που, δια του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, προαναγγέλλουν ισχυρές αντιδράσεις. Ένα κεντρικό επιχείρημα είναι ότι η απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας αφήνει εκτεθειμένους τους ιερείς, όχι μόνο στις βουλές της Αρχιεπισκοπής και της εκκλησιαστικής γραφειοκρατίας ή και των ίδιων των Μητροπολιτών, αλλά μπορεί να επιτρέψει σε μια μελλοντική κυβέρνηση να αναθεωρήσει μονομερώς τους όρους της συμφωνίας και είτε να μειώσει σημαντικά ή και να αναστείλει την ετήσια επιχορήγηση υπέρ της Εκκλησίας, για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Κάπως έτσι και με δεδομένες τις αντιδράσεις, η επόμενη μέρα ουδόλως εύκολη είναι για την Αρχιεπισκοπή, η οποία καλείται έως την Παρασκευή να υπερβεί τις διαφωνίες και να θέσει, επί της ουσίας, τη συμφωνία με την Πολιτεία σε εφαρμογή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider