Το νεύμα Σολτς και η βεβαιότητα της Αθήνας για τις συντάξεις

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νεύμα Σολτς και η βεβαιότητα της Αθήνας για τις συντάξεις
Το θετικό νεύμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη συζήτηση αναφορικά με τις συντάξεις και η αισιοδοξία του Μαξίμου.

Τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική πλευρά είχαν φροντίσει να «μπετονάρουν» τις διαρροές μετά τη συνάντηση που είχαν επί γερμανικού εδάφους το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς. Και αυτό γιατί είναι σαφές ότι λίγες μέρες πριν το Euroworking Group και το Eurogroup που συγκαλείται εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα, οι δύο πλευρές ήθελαν να συζητήσουν τη φόρμουλα για το ζήτημα των συντάξεων.

Για τους Γερμανούς υπάρχει ένα κεντρικός άξονας για τη μεταμνημονιακή περίοδο: η τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να «βγαίνει» ο στόχος για τα πλεονάσματα και να μην μεγαλώνει το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, η γερμανική πλευρά θέλει να βλέπει από την ελληνική πλευρά ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα επιτυγχάνεται σε ετήσια βάση, αλλά και με προβολή στην επόμενη χρονιά, η τήρηση του δημοσιονομικού στόχου, ενώ δεν θέλει μονομερείς κινήσεις, αλλά και άλλες πολιτικές επιλογές που θα σημάνουν οπισθοχώρηση έναντι των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και θα έστελναν αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

Γι’ αυτό και μπορεί οι Γερμανοί να επιμένουν ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», αλλά «ακούνε» το επιχείρημα της Αθήνας περί μη εφαρμογής του μέτρου για μείωση των συντάξεων, εφόσον τα νούμερα βγαίνουν, ιδίως από τη στιγμή που η Αθήνα έχει επιλέξει τη διαδικασία διαλόγου με την Κομισιόν και δεν κινείται με μονομερή λογική, με δεδομένο το υπερπλεόνασμα. Η επιβράβευση της πρακτικής του αναλυτικού διαλόγου ήταν, άλλωστε, χθες το απόγευμα η κεντρική «αιχμή» των όσων είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σολτς μιλώντας στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο συνήθως μετριοπαθής κ. Σολτς διέψευσε δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας χθες που έκανε λόγο για «διάσωση» μόνο των χαμηλότερων συντάξεων, καθ’ υπόδειξιν της γερμανικής πλευράς, κάνοντας λόγο για «αποκύημα φαντασίας».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης»,, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σολτς, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σοφό αυτό και βρισκόμαστε τώρα στην αξιολόγηση των αριθμών».

Με την κυβέρνηση στην Αθήνα, συνεπώς, να επιμένει ότι οι «καταστροφολογικές προβλέψεις» θα διαψευσθούν, αλλά και με δεδομένο το θετικό «νεύμα» του κ. Σολτς, αναζητείται η τελική φόρμουλα, προκειμένου το ζήτημα να επιλυθεί εντός των ημερών και να μην υπάρξει ζήτημα με τον ελληνικό προϋπολογισμό που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Κατά τις πληροφορίες, δε, απομένει μια δημοσιονομική διαφορά που πρέπει να καλυφθεί μεταξύ των εκτιμήσεων Αθήνας και Κομισιόν, αν και κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα είναι αισιόδοξα ότι η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί χωρίς περαιτέρω δράμα. Μάλιστα, από τις Βρυξέλλες εκπέμπεται το μήνυμα ότι θα γίνει προσπάθεια το ζήτημα να κλείσει ήδη από το Euroworking Group της Πέμπτης, προκειμένου το Eurogroup να επικεντρώσει στον ιταλικό προϋπολογισμό. Αυτό, τέλος, που είναι σαφές είναι ότι δεν γίνεται να περάσουν ταυτόχρονα και η μη περικοπή των συντάξεων και όλα τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider