Ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.
Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου.
Όπως αναφέρθηκε, η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Νωρίτερα, στη μία το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέβος για 4 μήνες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε δηλώσει νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας, θα απομακρυνθούν από το νησί όσοι διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Όπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.
Εικόνες ολικής καταστροφής
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στη μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο, καθώς ο καταυλισμός που φιλοξενούσε σχεδόν 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες κάηκε σχεδόν στο σύνολο του, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ σύμφωνα με τις τεέυταίες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μικρές εστίες φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας..
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιέ,ς οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.
Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη, περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ, αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα λόγω και των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα μέσα στο ΚΥΤ, καίγοντας κοντέινερ και σκηνές στις οποίες διέμεναν πάνω από 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στο σημείο βρέθηκαν εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, αλλά και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που προσπάθησαν να μπουν στον καταυλισμό με την βοήθεια της αστυνομίας. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένοι μετανάστες τους πετούσαν πέτρες, εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν στον χώρο της δομής.
Στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Λίγο πριν τις 8:000 το πρωί, έγινε γνωστό ότι στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.
Όπως δήλωσε ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισήμανε: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».
Ο κ. Λογοθέτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του ιού στο νησί καθώς οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εκκενώσει τον καταυλισμό, ανάμεσα στους οποίους και 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό
«Αν υπάρχει εκτίμηση κινδύνου ότι υπάρχει διασπορά, θα προβούμε στις αντίστοιχες ενέργειες», είπε σχετικά ο κ. Λογοθέτης. «Αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι είναι ενήμερη και η Πολιτική Προστασία και κινείται προς τη λήψη ειδικών μέτρων σχετικά με τον κορωνοϊό στη Μυτιλήνη» συνέχισε ο κ. Λογοθέτης και τόνισε ότι το βασικότερο είναι να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι η δομή, το ΚΥΤ της Μόριας και πόσους μπορεί να φιλοξενήσει.
Δήμαρχος Μυτιλήνης: Ολική καταστροφή στην Μόρια -12.000 πρόσφυγες στον δρόμο
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης έκανε λόγο για δραματικές στιγμές στο νησί.
Ο κ. Κυτέλης, μιλώντας στο MEGA νωρίς το πρωί, έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές στην δομή από την φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα. Ο κ. Κυτέλης ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες της δομής φυλάσσονται σε σημείο κοντά στην δομή, ωστόσο κάποιοι έχουν διαφύγει στα γύρω βουνά και προς την πόλη. Σημείωσε δε πως ανάμεσα στους 12.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την δομή, βρίσκονται και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν προγραμματιστεί να μπουν σε καραντίνα.