Η Τουρκία βάζει «νάρκη» στη διαδικασία αποκλιμάκωσης, αλλά και στις διερευνητικές επαφές, με τη νέα NAVTEX για το Oruc Reis που φτάνει 7,5 μίλια από το Καστελόριζο και επιλέγει την αντιπαράθεση στο πεδίο.
Μπορεί το Oruc Reis να μην έχει ακόμα αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας, αλλά η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX, η οποία στο βορειότερο σημείο της φτάνει στα 7,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ήτοι στα όρια των ανακεκηρυγμένων χωρικών υδάτων στα 6 μίλια και σαφώς εντός των 12 ν.μ., προκαλεί αναταραχή και τινάζει στον αέρα τη διαδικασία της «αποκλιμάκωσης» που δρομολογείτο τις τελευταίες εβδομάδες.
Για να μην υπάρχουν, μάλιστα, αμφιβολίες ως προς την ενέργεια της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να γράψει χθες το βράδυ στο twitter τις λέξεις «Oruc Reis», δίνοντας σαφώς το μήνυμα ότι η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο πεδίο έχει τη διεύθυνση της τουρκικής ηγεσίας. Πρόκειται, σημειωτέον, για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον Νίκο Δένδια στην Μπρατισλάβα, έκανε λόγο για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και δεσμεύθηκε στον Έλληνα ομόλογο του να δώσει η τουρκική πλευρά τις επόμενες μέρες μια ημερομηνία για τις διερευνητικές. Με τα σημερινά δεδομένα, οι διερευνητικές είναι στον αέρα, τουλάχιστον όσο είναι σε ισχύ η νέα NAVTEX.
Εν προκειμένω, είναι ξεκάθαρο ότι με ενεργή NAVTEX και πιθανώς το Oruc Reis σε μια νέα ερευνητική αποστολή, καμία διαδικασία διερευνητικών συζητήσεων δεν μπορεί να δρομολογηθεί, πολλώ δε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Σημειωτέον, δεν τεκμαίρεται καμία ευθύνη της Ελλάδας γι’ αυτή την εξέλιξη, με δεδομένο ότι ούτε ένα αντίστοιχο…ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο μπορούν να επικαλεστούν οι Τούρκοι γι’ αυτή τους την ενέργεια.
Η NAVTEX έρχεται, μάλιστα, ώρες πριν την άφιξη σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ο οποίος λεγόταν πως ήθελε να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών, η οποία είχε κολλήσει. Πλέον, είναι σαφές πως το περιβάλλον και η ουσία της επίσκεψης του κ. Μαας αλλάζει, με τη Γερμανία να καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς είναι αυτή που πρωταγωνίστησε τόσο για να πέσουν οι τόνοι όσο και για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ερντογάν εκθέτει την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μπήκε μπροστά τόσο για να μην υπάρξει ουσιώδης κουβέντα για κυρώσεις, όσο και για να γίνουν νύξεις για μια «θετική ατζέντα» που θα περιλαμβάνει ζητήματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, όπως η απελευθέρωση της βίζα, η τελωνειακή ένωση, αλλά και η συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Σημειωτέον, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, η ενέργεια των Τούρκων δεν είχε με κάποιον τρόπο, διαμέσου κάποιου καναλιού, διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό επιτελείο να επικρατεί αναβρασμός τα μεσάνυχτα, όταν κατέστη σαφές πόσο κοντά στη Ρόδο και το Καστελοριζο ήταν η τουρκική NAVTEX. Υπό αυτό το πρίσμα, η τουρκική κίνηση κινείται με απόλυτο τρόπο στον αντίποδα των όσων δι’ επισήμων και ανεπίσημων οδών διαμηνύονταν τις προηγούμενες μέρες περί διαλόγου, με την τουρκική πλευρά, όπως καθίσταται ευκρινές, να επιλέγει την κλιμάκωση και την επιστροφή στο πεδίο.
Με αυτά τα νέα δεδομένα, δε, αναμένεται να φανεί και η στάση της Ε.Ε., η οποία είχε δεσμευθεί πως θα εξετάσει το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας εκ νέου στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο της Πέμπτης.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: reader.gr
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.