Μισθωτοί και κυρίως όσοι εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και στην Εκπαίδευση είναι αυτοί που εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου». Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στις τράπεζες είναι τεράστιο, με τις τελευταίες να υπολογίζουν ότι έχουν γίνει αποδέκτριες συνολικά 35.000 αιτήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, συνολικά από το τραπεζικό σύστημα έχουν προεγκριθεί και δεσμευτεί χρήματα (δηλαδή οι αιτούντες έχουν λάβει οικονομική προέγκριση και έχουν βρει συγκεκριμένο ακίνητο) σε 2.500 πελάτες, ύψους 265 εκατ. ευρώ (από τα 500 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος «Σπίτι μου»).
Το μέσο ποσό αίτησης είναι υψηλό και συγκεκριμένα στις 125.000 ευρώ (σημειώνεται ότι το μέγιστο ύψος δανείου που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι 150.000 ευρώ).
Σε καλά επίπεδα κινείται η εγκρισιμότητα αιτήσεων από τις τράπεζες, με περίπου 6 στις 10 να εγκρίνονται. Οι τράπεζες, πάντως, επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανεύρεση ακινήτων με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, ενώ η ζήτηση έχει αυξήσει τις τιμές. Όπως ανέφερε η κα Θεοφιλίδη, μόνο 1 στους 10 αιτούντες έχει βρει συγκεκριμένο ακίνητο (που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε αγορά).
Αναφερόμενη στα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας (στο site της Τράπεζας με τα ακίνητα), η κα Θεοφιλίδη είπε ότι προκύπτουν τα εξής στατιστικά:
- 60% των αιτούντων είναι έγγαμοι (γεγονός που επιβεβαιώνει τον στόχο του προγράμματος που είναι η ενίσχυση των νέων ζευγαριών)
- Τρίτεκνοι και άνω, οι οποίοι έχουν επιπλέον μπόνους καθώς παίρνουν το δάνειο εντελώς άτοκο, αποτελούν το 10% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί
- Το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς, και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση.
- Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων (80+ επαγγέλματα). Ωστόσο εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%)
- Η κατανομή των αιτήσεων ενδιαφερομένων σε ηλικίες είναι: ηλικίες 25-30 ετών 22,5% των αιτήσεων, 30 – 35 ετών το 28,5% των αιτήσεων και 35 – 40 το 48,6% των αιτήσεων.
- Όσον αφορά στην κατανομή των αιτήσεων σε γεωγραφικές περιοχές, 45% των αιτήσεων προέρχεται από την Αττική, 14% από την Κεντρική Μακεδονία, 6% από τη Δυτική Ελλάδα και 6% από τη Θεσσαλία.