Νέο εγχείρημα θα πρέπει να φέρουν στο προσκήνιο η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και το υπουργείο Ανάπτυξης αν θέλουν να προχωρήσει η «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ., με εμβαδόν σχεδόν 17,8 χιλ. τ.μ., καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο τελευταίος διαγωνισμός απέβη άκαρπος, καθώς χτες δεν εμφανίστηκαν επενδυτές – προσφορές (εκδήλωση ενδιαφέροντος). Προφανώς, οι αλλαγές δεν έφεραν για ακόμα μία φορά το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται ότι απέχουν από τις απαιτήσεις των επενδυτών ως προς το μοντέλο και τον τρόπο αξιοποίησης ώστε να προκύψουν οφέλη για τους ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη γίνει 2-3 άγονοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, με τον τελευταίο να λαμβάνει, μετά από παρατάσεις, dead line για χτες 29 Σεπτεμβρίου. Πλην όμως, όπως αναφέρουν τουλάχιστον σχετικές πληροφορίες, δεν είχαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος (α’ φάση) από κάποιο σχήμα.
Ποιο ήταν το project – Παρατάσεις και ακυρώσεις
Όπως και παλιότερα έχει αναδείξει το insider.gr, με τις τελευταίες αλλαγές προβλέπονταν ότι η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα είναι ενενήντα (90) έτη από την ημερομηνία υπογραφής της. Η καταβολή της Δημόσιας Χρηματοδοτικής Συμβολής, είναι μέγιστου ύψους προϋπολογισμού 18.750.000 ευρώ. Η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Σύμπραξης σε καθαρή παρούσα αξία ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ 280,1 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ. Η οικονομική συμμετοχή μέσω ιδίων ή/και δανειακών κεφαλαίων του ΙΦΣ θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% των Επιλέξιμων Δαπανών και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης. Και στην πρόσφατη προκήρυξη υπήρχε η έννοια του φορέα καινοτομίας. Για την παροχή υπηρεσιών Καινοτομίας, ο υποψήφιος ιδιώτης ανάδοχος θα κληθεί να ορίσει με την προσφορά του τον Φορέα Καινοτομίας, ο οποίος θα συμβληθεί με τον ΙΦΣ με τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Καινοτομίας. Ο ρόλος του Φορέα Καινοτομίας στην υλοποίηση του έργου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικός. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, στην πορεία δόθηκαν παρατάσεις (από 17 Μαΐου για 17 Ιουλίου και μετά για Σεπτέμβριο) για να φτάσουμε στη χτεσινή ημέρα που δεν είχαμε «λευκό καπνό».
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών για την δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας (Πολιτεία Καινοτομίας) το οποίο θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα φιλοξενούνται και θα συνεργάζονται, ενισχύοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Μένει να δούμε με ποιο μοντέλο θα γίνει η εκ νέου προκήρυξη του ΣΔΙΤ διαγωνισμού ώστε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.